ezine.bg»Статии»Здраве»Бактерията Ешерихия коли избива жените

Бактерията Ешерихия коли избива жените

Бактерията Ешерихия коли избива жените

Истинска истерия предизвика в Европа нов смъртоносен щам на бактерията Ешерихия коли. Стотици са заразените, а вече има и няколко жертви в Германия и Швеция. Бактерията се разпространява бързо и е засегнала Великобритания, Дания и Холандия.

Първоначално се смяташе, че опасната ешерихия коли се пренася чрез краставици, произведени в Испания. У нас тази продукция не се внася, за това властите са спокойни. Не е ясно как се заразяват зеленчуците и как действа новият щам на бактерията.

Затова лекарите овладяват трудно симптомите, а познатите антибиотици почти не действат на микроорганизмите. Те бързо причиняват на заразения диария, висока температура и инфекции във всички органи - особено ако имунитетът му е слаб.

Здравните специалисти в Германия предупреждават, че супербактерията поразява най-вече жени на възраст между 25 и 40 години. Все още не е изяснена причината за този феномен, но лекарите предупреждават дамите да избягват консумацията на каквито и да е зеленчуци без термична обработка.

Учените предполагат, че бактериите предпочитат нежния пол, защото върху личните вещи на дамите има 4 пъти повече микроорганизми. Виновни за това са различните видове козметика, особено кремове за ръце, които са плодотворна почва за опасни микроби.

Лекарите препоръчват по време на епидемията жените да не слагат никаква козметика върху ръцете си и да ги мият на всеки 30 минути.

Всички партиди от опасните краставици вече са изтеглени от пазара и властите в Европа се надяват, че епидемията скоро ще бъде овладяна. В момента само в Германия броят на заразените с агресивния щам е над 750 души.

За разпространители на заболяването са набедени испанските краставици, но се изследват и северно-германски домати. Пазарите в средна Европа сега са безлюдни, тъй като хората се притесняват от консумацията на свежи зеленчуци, отбелязва "Уикенд".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
Веси
Веси
09.09.2013 11:35
Ние в Испания си ядем краставици и нищо ни няма . А това , че пазарите са безлюдни е измислица. Новината е от миналата година и краставиците бяха заразени в самия склад в Германия дето ги пакетират. Оказа се че жените имаме в пъти повече микроорганизми по кожата и се дължало на кремовете .Спирам да готвя на мойте мъже , да се оправят . По- голяма глупост не бях чувала. Не се ли дължи по скоро на това , че има хора- мъже и жени , които не си мият ръцете след тоалетна.
1
0
Мен
Мен
27.08.2013 00:48
Първо това беше миналата година. Второ аз съм с не работещ бъбрек и при мен тази бактерия я има 10 на 5-та степен. Ако можете сметнете ги. За ваша изненада живея така вече 34 години. :)За другият път да си напишете домашното по-добре.
1
0
мариана
мариана
17.08.2013 19:27
Ешерихия коли не е вирус.
1
0
au
au
11.08.2013 10:03
това беше миналото лято, леко остаряла новина
1
0
Galya
Galya
11.08.2013 07:33
Стига сте плашили хората бе! Освен това ние българките сме издържливи на всякакви вируси. Едно лято ме беше тръшнало нещо от този род еши-коли-моли...повръщах половин ден през 15-20 мин, нищо не ми помогна, даже като нямаше вече какво да повръщам получавах спазми, та чак свят ми се завиваше. Ама на другия ден всичко си беше ОК, само дето имах мускулна треска на корема от свиването и напъването :D И общо взето веднъж в годината си ме посещава такъв подобен вирус. "Деган" ми е спасението, а ако не помогне просто се наливам с вода и си повръщам...
0
0
мариана
мариана
05.06.2013 11:55
Ешерихия коли живее нормално в храносмилателния тракт на човека. Патоген става ако започне да се размножава по-бързо отколкото трябва и е в по-големи количества.
1
0