ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кърлежите носят лаймска болест

Кърлежите носят лаймска болест

Кърлежите носят лаймска болест

Сезонът на кърлежите настъпи. Вече са регистрирани десетки случаи на ухапани и заразени с лаймска болест. Със затопляне на времето паразитите стават все по-активни.

"Ако човек има съмнения за ухапване от кърлеж, трябва да потърси задължително лекар, който да извади паразита и да постави ваксина срещу тетанус", казва д-р Бонеслав Бонев от РИОКОЗ.

Кърлежите носят лаймска болест

Клиничната картина на лаймската болест може да имитира тази на редица заболявания. Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър по-голям от 5 см.

Паралелно със зачервяването могат да се наблюдават и други симптоми – увеличени лимфни възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.

Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите често съобщават за умора, проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите на изпотяване и учестен пулс, неврологичните, ставни, очни и сърдечни проблеми, червените петна по кожата.

Третият стадий са животозастрашаващите усложнения от нелекуваната лаймска болест. Той настъпва години след заразяването.

Лечението зависи от стадия на болестта. Препоръчват се високи дози антибиотици, а при нужда и повтаряне на курса. Възможни са рецидиви месеци и години по-късно, предизвикани от останали в организма борелии.

От кърлежите може да се развие и марсилска треска. Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж. Появява се тъмно петно, покрито с тъмна коричка. След скрит период от 3 до 7 дни заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни, ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. Температурата продължава около 10 дни, но при правилно антибиотично лечение спада след 3-4 дни.

При нелекуваните случаи може да се стигне до засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и появата на кръвоизливи.

Обърнете внимание дори на незначителния сърбеж по кожата, появил се след разходка в природата. Много от болестите, пренасяни чрез кърлежите са смъртоносни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати