ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Препоръки при избора на четка за зъби

Препоръки при избора на четка за зъби

Избор на четка за зъби
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

Пазарът предлага изобилие от четки за зъби. Те са толкова много, че когато ви се наложи да си купите, изпитвате затруднение коя точно да изберете.

Ако се питате коя е най-подходящата четка за зъби именно за нас, следните препоръки би трябвало да ви помогнат при избора:

- Главата на четката трябва да бъде заоблена. Така тя няма да наранява меките части на устната кухина и най-вече венците. Тяхното често увреждане може да доведе до атрофия.

- Размерът на главата на четката не трябва да бъде много голям – нормалното е около 25-30 мм. Така тя ще бъде по-ефективна и при почестването на трудно достъпните места.

- Четката за зъби трябва да е направена от много отделни снопчета, със закръглени краища. Именно такива четки притежават най-оптимална почистваща повърхност, тоест натискът върху зъбите и венците се разпределя равномерно в процеса на почистване.

- Предпочитайте четките с изкуствени косми. Естествените имат свойството да попиват влага и така създават по-благоприятна среда за развитие на бактерии. Естественият косъм е и по-чуплив, след това той става по-остър и може да увреди най-вече венците.

- Повечето хора си избират четки за зъби със средна твърдост. Това всъщност е правилният подход, само ако не сте наясно каква всъщност твърдост е подходяща за вас. В този случай вашият стоматолог може много да ви помогне. Като правило за хората, които имат проблеми със зъбите и особено с венците, са най-подходящи меките четки.

- Четките със сменяща се глава са за предпочитане – поне от екологична гледна точка. А и намаляват разходите ви.

- При избор на четка за зъби за деца обърнете внимание и на дръжката. Тя трябва да е малко по-дебела, отколкото за възрастните – така детето по-лесно ще я държи.

- След всяко използване я почиствайте добре с течаща вода. Когато в нея остават остатъци от пастата за зъби, частици от храна и бактерии, при следващата й употреба, всички натрупали се вредни микроорганизми ще попаднат отново в устата.

- Четката за зъби се сменя на 2-3 месеца. Мъжете сменят четките си средно един път в годината, а жените – на 6 месеца.

- Подсушавайте четката, доколкото е възможно. Влагата по нея създава благоприятна среда за развитие на бактерии.

Тайната на красивата усмивка се крие в правилния избор на продукти за грижа и поддържане на правилната хигиена на устната кухина. Така че в допълнение към традиционната четка за зъби в банята трябва да присъстват паста за зъби, конец за зъби, вода за уста, зъбен душ.

В продажба ще намерите стотици видове четки за зъби от различни производители, но имайте предвид, че не важна е марката, а видът на четката, формата и най-вече обхвата на работа.

Четка за зъби

Правилно използване на четката за зъби

Правилното миене на зъбите се извършва с огледалото отпред, за да се извършват прецизни движения. Две измивания на ден са достатъчни: сутрин след хранене и вечер преди лягане. Изплакнете устата си преди миене и не намокрете четката (както е обичайно) нито преди, нито след поставянето на паста за зъби. Водата не позволява на абразивните частици в състава на пастата за зъби да работят ефективно.

Четката за зъби трябва да се движи почти перпендикулярно на зъбите, леко наклонена към венците. Избягвайте хоризонталните движения, тъй като те могат да раздразнят венците. Движението, препоръчано от лекарите, е просто: от венците до ръба на зъба. Започнете от дясната страна, от горните зъби.

Видове четки за зъби

Всички съществуващи четки за зъби могат да бъдат класифицирани в три основни категории:

- четки за зъби със средна твърдост - най-често се използват, върху опаковката е написано средно, нормално или редовно;

- четки за зъби с висока твърдост - за интензивно почистване; са показани за пушачи и хора, които пият кафе;

- четки за зъби с ниска твърдост - за хора с чувствителни зъби.

Сред действителните модели можете да намерите обикновени четки, електрически четки за зъби и ултразвукови четки.

Обикновена четка за зъби

Купувайки дори най-често срещаната четка за зъби, трябва да знаете на какво да обърнете внимание. Много купувачи правят грешен избор на четка за зъби, защото той се основава на реклама, предположения, навици, а не на конкретни факти.

Например се смята, че четката за зъби трябва да е твърда. Но в действителност, качествена четка не трябва да има твърде силни косми. Твърдостта на четката за зъби изобщо не влияе върху качеството на почистването на зъбите. Прекалено твърдата четка може да травмира дори здрави зъби. И ако натискате зъбите си твърде силно, докато ги миете, дори бихте могли да повредите зъбния емайл.

Често хората вярват, че големият размер на горната част на четката за зъби е показател за високо качество. Но това е погрешно схващане. Най-важният елемент са влакната, които трябва да са меки и гъсти.

Електрическа четка за зъби

Електрическа четка за зъби

Съвременните зъболекари казват в един глас, че електрическите четки за зъби почистват много по-добре от обикновено. Те се справят много добре с премахването на зъбната плака, намаляват риска от кариес, предотвратяват заболяванията на венците. Повечето електрически четки правят между 5000 и 30 000 движения в минута, в сравнение с няколко движения, които можете да извършвате с нормална четка. Електрическата четка за зъби опростява рутината на миенето на зъбите, докато качеството на почистване е значително по-високо в сравнение с конвенционалните четки.

Ултразвуковата четка за зъби

Това е най-новата тенденция в почистването на зъбите. Многобройни изследвания в областта показват, че този тип четка за зъби премахва плака много ефективно и бързо, избелва зъбите и подобрява кръвообращението в областта на венците. Уникалността на технологията е, че ултразвукът унищожава бактериите, а вибриращата глава измива отлаганията, без да уврежда повърхността на зъбите и венците.

Ултразвуковата четка за зъби има терапевтичен ефект върху венците, спира възпалението им, премахва зъбен камък. Четката има честота от 1, 6 MHz, поради което неутрализира бактериите не само на повърхността на зъба, но и до 5 мм под линията на венците. Тази честота е абсолютно безопасна за хората. Четката за зъби има допълнителен бонус - времето за почистване е намалено до само 1, 5-2 минути, а силата на почистване зависи само от самата четка, а не от старанието, с което ще миете зъбите.

Ултразвуковата технология е сравнително нова, така че изборът не е много голям. Ще имате избор между най-много две или три марки.

Четки за зъби за деца се предлагат в различни форми и размери, често украсени с анимационни изображения. Героите на анимационните филми стимулират децата да си мият зъбите по-често, без да са необходими допълнителни аргументи от родителите им.

Интерделтална четка за зъби

Интердентална четка за зъби

Това са малки по размер четки, които са предназначени за почистване на междузъбните пространства. Подходящи са за хора с брекети, пациенти с кървящи венци или различни зъбни апарати. Само с тяхна помощ няма как да почистите цялата устна кухина, но пък те са чудесно допълнение към обичайното почистване на зъби. Изборът на интерделната четка за зъби ще ви помогне да се избавите от натрупаните хранителни остатъци, да имате свеж дъх и да се радвате на здрави венци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати