Как да разпознаем инсулта

Как да разпознаем инсулта

Според неврохирурзите, ако до три часа успеят да окажат помощ на човек, който е претърпял инсулт, то последствията от пристъпа могат да бъдат отстранени. Номерът е в това да можем да разпознаем инсулта и да пристъпим към лечението му в първите три часа.

Има четири прости стъпки за разпознаването на инсулта. Помолете човека да се усмихне, ако наистина става въпрос за инсулт, той няма да може да го направи с двете ъгълчета на устата си. Усмивката ще бъде изкривена.

Помолете го да каже просто изречение като „Днес времето е хубаво”. Ако не може да го изговори добре, знайте, че един от признаците на инсулта е нарушаване на речта. Човек започва да говори неправилно или въобще не може нищо да изговори.

Можете да помолите човека за който имате съмнения, че е претърпял инсулт, да оголи зъбите си. Половината уста при инсулт изглежда така все едно е провиснала.

Как да разпознаем инсулта

Можете да поискате от човека да вдигне едновременно двете си ръце. Ако става дума за инсулт ще може да го направи само частично или изобщо няма да може.

Ако освен ръката си човекът не може да контролира и крака си от същата половина на тялото означава, че при загуба на подвижност отляво е засегната дясната половина на мозъка и съответно за дясна ръка и крак – лявата мозъчна половина.

Човекът трябва да се изплези – обърнете внимание на езика – ако е изкривен или обърнат, това също е неблагоприятен признак. Ако някой от тези признаци са налице трябва незабавно да извикате „Бърза помощ” и да опишете симптомите.

При наличието на признаци на инсулт трябва да сложите човека да си легне, като сложите под главата ниска възглавница или сгъната дреха. Осигурете задължително достъп на свеж въздух.

Всичко това се прави докато чакате лекарите да пристигнат.

Преценете ситуацията и ако докторите не могат да пристигнат бързо, а вие разполагате с кола, можете внимателно да сложите човека да легне на задната седалка, да отворите задните прозорци и да го откарате до най-близката болница.

Колкото по-бързо започне медикаментозното лечение, толкова по-големи са шансовете на човек да оцелее и да не се парализира.

Инсултът може да е хеморагичен – когато се спуква кръвоносен съд и исхемичен – без спукване. Първият е особенно опасен и изисква незабавно хоспитализиране. Този вид е характерен точно за младите хора. Именно след остават инвалиди.

Вторият вид се среща по.често при по-възрастните хора. В началото те се оплакват от тежест в краката, промяна в съзнанието, лоша ориентация във времето и пространството.

Трябва да се знае, че исхемичният инсулт може да нараства и да завърши с разрив на съдове в мозъка. Колкото по-голям е кръвоизливът, толкова по-ярка е клиничната картина.

Съществува и едно преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е познато като микроинсулт. Симптомите се появяват, но изчезват за ден-два. Такова нарушение е предупредителен тревожен сигнал. Не бива да се забравя, че хората с хипертония, диабет, излишни килограми, пушачи и злоупотребяващи с алкохол са в рисковата група.

Хубавото е, че човек може да се върне към пълноценен живот дори след тежък мозъчен кръвоизлив, но само ако неврохирурзите, невролозите и рехабилитаторите са си свършили добре работата. Ако някой от тези етапи липсва, значително се повишава вероятността човек да остане инвалид.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати