Липсата на слънчева светлина – причина за късогледство

Липсата на слънчева светлина – причина за късогледство

Лошото зрение създава затруднения и често пъти води до комплекси, особено при децата, на които връстниците лепват етикети и прякори заради очилата, които се налага да носят.

Независимо от широко разпространеното мнение, че четенето и компютърните игри са основната причина за късогледството, истинската причина за лошото зрение е недостатъчната слънчева светлина.

Съществува непряка връзка между късогледството и компютъра дотолкова, доколкото децата прекарват повече време извършвайки тази дейност, вместо да играят навън.

Светлината изработва ретиновия допамин, който подтиска растежа на окото. Когато този растеж не се регулира, това може да доведе до късогледство.

Доказана е връзката между времето, прекарано навън на свеж въздух и липсата на признаци на късогледство, тъй като тогава нивото на осветеност е десет пъти по-високо в сравнение с изкуственото осветление.

Ефектът за предотвратяване на късогледството се постига ако децата прекарват около 10-12 часа седмично, играейки навън, като допълнение към часовете извън училище. Когато часовете са около от три до шест седмично, това не оказва влияние за предотвратяването на миопията.

Разликите между страните са свързани с високо ниво на късогледство във високо урбанизираните страни, концентрирани върху академичното обучение с акцент на ранни съревнователни системи на образованието, в сравнение с ниското ниво на миопия в по-неурбанизираните страни с акцент на обучение чрез игра в ранна възраст.

В това отношение са пример по-малко слънчевите скандинавски страни, в които нивата на късогледството не е по-високо от това в по-южните европейски страни.

Възможно е това да е заради начина на живот, тъй като хората, живеещи в страни, в които има по-малко слънчева светлина през зимата, се стараят през лятото да прекарват повече време навън, което компенсира и балансира получаваната от тях слънчева светлина през студените месеци.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати