ezine.bg»Статии»Здраве»Храни за здраво сърце

Храни за здраво сърце

Храни за здраво сърце

Сърдечните заболявания са резултат от други. За да не разболеете сърцето си, трябва да са носочите към предотвратяване развитието на атеросклероза или с други думи да се предотврати уплътняването на артериите и загубата на еластичността им.

За тази цел трябва да спазвате точния хранителен режим. С подходящ избор на хранителни продукти се постига намаляване на нивото на общия холестерол и липидите с ниска плътност LDL, лошия холестерол.

Режимът нормализира и кръвната захар, с което допринася за освобождаване на излишните мазнини по тялото и намаляване на телесната маса.

Рационалното хранене трябва да бъде акцентирето върху избора правилните хранителни продукти. Рибата е най-полезната храна за сърцето. Тя е източник е на натурални белтъчини и Омега-3 мастни киселини, които повишават HDL-холестерола в кръвта, същият, който извежда лошия холестерол от артериите.

Мазните храни трябва да се консумират премерено. Необходимо е да се ограничи общата консумация на мазнините, като се увеличи използването на полезните в храната, вместо наситените и транс мазнините. Такива се съдържат в маслото, маргарина, салатните сосове, пържената храна, десертите, захарните изделия, менютата в ресторантите за бързо хранене. По-полезни са мононенаситените. Такива са зехтинът и фъстъченото масло.

Всички продукти от животински произход съдържат холестерол. Консумацията им се отразява на съдържанието на холестерол в кръвта. Тези храни са опасни за хората със сърдечно-съдови проблеми и болно сърце.

Полезни за здраво сърце са зеленчуците, плодовете, зърнените и бобови култури.

Храни за здраво сърце

Основен източник на енергия са сложните въглехидрати – тестени и макаронени изделия от пълнозърнесто брашно, сладки картофи. Простите трябва да се избягват – това са всички продукти, които съдържат захар, бяло брашно.

Белтъчната храна също е ценна и необходима, за да може организмът да поддържа мускулите си, а сърцето е най-важният. С консумацията им обаче също не бива да се прекалява. Прекомерните количества предразполагат към развитие на сърдечно заболяване. Единственото решение на проблема е придържането към балансираност в режима на хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати