Менопауза и напълняване

Менопауза
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване-26%
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
5.90 лв.
Виж ››

С настъпването на менопаузата, голяма част от жените напълняват. Според изследвания около 60% напълняват през този период. Поради по-ниските нива на естрогените – женските полови хормони, все по-голямо значение започват да играят други хормони в организма на жената. Такъв например е мъжкият хормон, тестостерон.

Естрогените са тези, които поддържат познатия женски силует – тънка талия и по-закръглени бедра. Пълнотата тип круша, която е характерна за жените, през менопаузата се променя към мъжки тип пълнота. Това е натрупване на мазнини в коремната област. По този начин се образува опасно натрупване на депа от мазнини, които са изключително опасни и могат да предизвикат различни заболявания, като хипертония, диабет, а понякога и онкологични проблеми.

Още един фактор за неусетното напълняване по време на климактериума е понижаването на метаболизма. Естествен процес с напредването на възрастта е забавянето на обмяната на веществата. Това е така, защото организмът има нужда от по-малко калории, за да поддържа основните жизнени функции на тялото. В същото време обаче, настъпващите промени водят до доста голямо увеличаване на апетита. Вкусната и в много случаи калорична храна се използва като компенсация за потиснатото настроение. По този начин жената приема повече калории, отколкото изразходва и това неминуемо води до натрупване на повече килограми.

Много важни за поддържане на теглото са правилното хранене и движението. Здравето на жената в менопаузата зависи до голяма степен от това как се храни. Балансираното хранене зависи от разнообразните храни, които са включени в менюто. Разнообразието от храни съответстват на особеностите, които настъпват в организма през този период – от изключително значение и приемът на повече пресни зеленчуци и плодове, млечни продукти, храни с високо съдържание на фибри.

За профилактика срещу атеросклерозата наблегнете на хранителен режим с по-малко животински мазнини.

Редовното и умерено физическо натоварване по време на климактериума е един от най-добрите начини за повишаване на нивото на естрогена.

Рейтинг

5 11
4 12
3 12
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Лорита
Лорита
09.01.2016 20:33
Не е истина за секса, намалява либидото с годините, започва хормонален дисбаланс, болки в крака,ръце, болки в мускули, ако няма хипертония и диабет е добре, взимаш витамини, добавки и всичко е ок, с една дума ,като се включат и топлите вълни, менопаузата е направо за завиждане, старост-нерадост.
1
0
мирела
мирела
10.09.2015 14:06
С напредване на годините желанието за секс при жените расте, а при мъжете -обратно. Наблюдава се все повече възрастни мъже да търсят сексуални връзки с млади мъже. Поради високата безработица и липсата на средства се появи нова професия - т.нар. бабоеби. Хубаво е възрастите г-жи да правят секс с млади мъже, но да са дискретни, т.е. да си дават сметка защо те са с тях, а не да се самозабравят и да се мислят за първокласни красавици. Важно е да запазят достойнство.
2
8
анонимка
анонимка
07.09.2014 14:40
Да, и редовен секс, ако има с кого:) На тази възраст този до теб вече е издал екипа! :)
49
4
анонимко
анонимко
05.01.2015 22:45
за тази възраст жени-да
3
3
Една жена
Една жена
18.08.2014 08:43
Какво конкретно, повече от това - по - малко ядене и движение!
Не е лесно, но не е невъзможно. Поне 1 час бързо ходене на ден. Често хапване, но по малко. И много малко сладки неща, което е най - трудно, май! И редовен секс!
11
1