Как да се предпазим от мазоли

Как да се предпазим от мазоли

Мазолите по ръцете и краката са много неприятни и болезнени образувания, които причиняват неудобство и дискомфорт. Мазолите на краката се появяват при продължителното им травмиране, вследствие на неудобни и тесни обувки. Предприемете някои мерки, за да се предпазите от този проблем.

Всяка вечер, когато си вземате душ старателно мийте краката си със сапун. Използвайте и четка за почистване.

След баня ползвайте овлажняващ крем за крака, преди това старателно ги подсушете.

Нека чорапите, които ползвате да са плътни, да не търкат по някакъв начин кожата. Сменяйте чорапите си всеки ден, не позволявайте краката ви да се изпотят.

Как да се предпазим от мазоли

Обикновено мазолите се образуват през пролетта, есента и зимата, когато се носят затворени обувки.

Най-важното за комфорта на краката са обувките. Не носете обувки, които ви стягат и притискат. Най-добре си купувайте обувки по-късно през деня, защото тогава краката ви са се разширили от ходенето.

Ако имате болка или възпаление в подножието на краката не бива да го подценявате. При голямо количество кератин в тъканите мазолът има жълтеникав цвят. Когато дойде лятото, краката са на показ и гледката не би била красива. Освен това тези болезнени образувания могат и да се възпалят.

Грижете се добре за своите крака, защото в противен случай ходенето може да се превърне в болезнено физическо усилие.

Мазолите на ръцете най-често се получават от тежък физически труд, но има много жени и мъже, които имат мазоли без да се занимават с подобна работа. Мазоли на ръцете се образуват в резултат на механично протриване на кожата. Ако сте протрили ръцете си можете да си правите водни бани с ароматни масла, използвайте нежни овлажняващи кремове. Например, ако тренирате във фитнеса и напрягате ръцете си, хубаво е да ползвате подходящи ръкавици, които ще подобрят захвата и ще предотвратят плъзгането и възможното нараняване.

Никой не е застрахован от поява на мазоли, така че ако все пак ви се образуват, консултирайте се със специалист и в комбинация може да прибегнете до народната медицина. Бъдете много внимателни, за да не нараните допълнително своята кожа.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати