Симптоми при висок холестерол

Висок холестерол - симптоми

Високото ниво на холестерола е една от основните причини за появата на сърдечно-съдовите заболявания. Някои от причините за високият холестерол са заседналия начин на живот, грешните хранителни навици и последващото затлъстяване.

Високият холестерол е сериозен здравословен проблем, но е възможно пълно излекуване. Това може да стане само, ако е направена ранна диагноза и ако не съществува генетична обремененост. В голяма част от случаите високият холестерол може да се коригира с подходящи диети, промяна в начина на живот и упражнения. Ако е прекалено висок се изписват и хапчета.

Симптомите на високият холестерол са няколко.

Наличие на ксантоми. Прекалено високия холестерол в кръвта се натрупва в сухожилията или други части от тялото. След като това се случи следва образуването на големи мехури, които се появяват като петна с жълтеникав цвят по кожата и очите. Те се наричат ксантоми и са сигурен знак, че холестерола е висок.

Болки в гърдите. Високият холестерол може да доведе до сърдечно заболяване, следствие на втърдяване и блокиране на кръвоносните съдове. Сърдечните заболявания предизвикват болки в гърдите, врата и горната част на стомаха. Понякога се наблюдава и усещане за стягане в гръдната област, съпроводено с болка и тежест в главата и изтръпване на челюстта и ръцете.

Болки в краката. Ограниченият кръвен поток в артериите на краката предизвиква болки и неприятни усещания по време на физическа активност.

Недостиг на въздух. Липса на издръжливост в на пръв поглед здрав човек може да е симптом за висок холестерол. Засегнатият има чувство, че не му достига въздух, когато прави упражнения, тича или по време на ежедневните дейности.

Палпитации – това са неравномерните сърдечни удари. Те са резултат от блокирането на артериите и намаления поток на кръвта. Усеща се сякаш сърцето пропуска един удар, а след това прави един по-силен. Палпитациите се съпровождат с затруднения в дишането.

Периоди на изтощение и високо потене. Ограниченият поток на кръвта от сърцето към мозъка може да предизвика симптоми на удар. В този случай човекът се поти прекалено и усеща силно изтощение.

За да избегнете последиците от високият холестерол, най-хубавото решение са редовните рутинни изследвания.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 15
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
гейзър
гейзър
25.11.2013 20:31
Еййй,направо налучкахте.С такива симптоми(главоболие,отпадналост,болки в гърдите и в гърба умора и затруднено дишане и гадене)отидох при личния ми лекар и заявих,че холестирола ме притеснява и искам преглед.Докторката от начало замълча,че като отвори една уста,мале мила-вика ,кряка и малко остана да ме изгони и зяви,че това е единствения компромис който прави.След като ме прегледа каза,да взема един прах за настинка(фервекс или тайлол хот).И ми каза,че следващия път ако отида с внушение или ще се откаже от мен като пациент или ще ме дърмони.Обаче си трая,защото е луда и нервак,но е страхотен доктор.Ако наистина си с проблем,сън не спи,но и да те успокои ако не е сериозно,крещи,за да повярваш,че наистина си добре.А за такива мишоци,дето плашат хората съм сигурен,че ако ги чуе,ще ги срита.
11
5
Възмутена
Възмутена
12.11.2013 19:07
С тези симптоми за всички възможни болести може да уморите и здрав човек! Как лекарите не са ви подвели под отговорност? Въпрос на време!
8
0
соня
соня
08.11.2013 09:37
Какви са тия глупости,некомпетентни пишат "здравни " статии.
6
0