Билки срещу кървящи венци

Билки срещу кървящи венци

Кървенето на венците може да бъде симптом на инфекции на венците, известни като гингивит и пародонтит. Когато плака се втвърдява и натрупва по зъбите, тя се превръща в място за криене за бактерии. Колкото по-дълго това състояние продължава, раздразнените и подутите венците ще станат предразположени към кървене дори и с най-малкото докосване. Натуралните билки може да ви помогнат да спрете кървенето и да излекувате тъканите на венците. Попитайте зъболекаря си за цялостно почистване и съвети за лечение, преди да започнете билкотерапия.

Натуралните билки помогнат за спиране на кървене от венците по различни начини. Някои, като стягащите билки, ще действат директно върху венците, като ще спрат и намалят всички секрети, включително и кръвта. Други, като противовъзпалителните и антибактериалните билки, ще спрат кървенето, като ще помогнат за успокояване на дразненето, намаляване на отока и излекуване на инфекцията.

Невен

Невенът (Calendula Officinalis) е диво и култивирано растения с ярки оранжеви цветя. Билкарите използват цветните глави в различни форми за лечение на рани, изгаряния, кожни заболявания, орални гъбични инфекции и възпаления на устата. Народните лечители използват невена като билков екстракт за изплакне на устата или като средство за почистване на зъби и предотвратяване на кървенето от венците. Активните съставки са флавоноиди, сапонини и етерично масло, благодарение на които растението има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Едно изследване откри, че паста за зъби, съдържаща невен намалява плака и кървенето на венците. Не използвайте тази билка, ако имате алергии към членовете на семейството на Aster.

Лайка

Смирна

Смирна или Commiphora molmol, е трънлива билка, намерена в някои части на Африка и Близкия изток. Кората отделя горчива, ароматна смола, известен също като смирна. Традиционните лечители предлагат тинктура от смирна за изплакне на устата като антисептично и противовъзпалително средство при инфекции на венците, възпаление на сливиците и гангрена. Смирната е силно стягащо и антимикробно средство. Тя се препоръчва за спиране на кървенето от венците и лекуването на инфекции. Избягвайте смирната, ако сте бременна.

Хамамелис

Хамамелис (Hamamelis virginiana), е малък храст роден в Северна Америка с жълти цветя. Билкарите използват листата, кората и дръжките за диария, кървене и възпаление на венците, болки в гърлото, кожни проблеми, прекомерно менструално кървене и хемороиди. Хамамелиса е богата на танини до 10 на сто в листата и кората и притежава мощно стягащо, антисептично и хемостатично действие. Препоръчва се да използвате за изплакване на устата няколко пъти всеки ден. Да не се използва вътрешно във високи дози, или ако имате запек.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Цецо
Цецо
24.12.2013 19:10
А за всички българи, които им е трудно да се доберат до Хамамелис и Смирна, могат спокойно да си намерят нашата Смрадлика, която е техен достоен заместител по лечебни функции.
3
0