Често изпадам в паника, как да се справя?

Пника

Някои хора изпадат в паника при най-малкия повод за безпокойство. Те започват да обикалят помещението, за да се опитат да намерят изход от ситуацията и в същото време не го намират.

Някои започват да дишат на пресекулки, когато изпаднат в паника. Други започват да плачат от чувство за безпомощност, което изпитват при пристъп на паника.

Панически присътпи

Ако изпадате много често в паника, първото нещо, което трябва да направите, е да се обърнете за съвет към специалист. Може да става въпрос за някакъв вид невроза, която сте развили от прекален стрес.

Но дори да сте твърдо настроени срещу отиването при специалист, спазвайте основни правила, когато изпаднете в паника, за да се справите бързо и лесно със ситуацията.

Когато усетите, че у вас се надига вълната на паническия пристъп, опитайте се да намерите място, където няма никакви хора или поне са малко.

Добре е помещението да е тихо и изолирано, ако това е невъзможно, излезте навън, за да не се добави чувство за клаустрофобия към паническия пристъп.

Паникьосване

Седнете някъде и започнете да вдишвате и издишвате много бавно и много дълбоко. Ненапразно в американските филми при паника се дава хартиен плик, в който се диша. Първите вдишвания и издишвания обикновено са бързи и на пресекулки, докато не се стигне до бавното вдишване и издишване. Това действа успокояващо.

Ако имате едно-две парченца шоколад на разположение, смучете ги бавно и продължително. Насладете им се и ще усетите, че вълната на паниката постепенно намалява.

Ако можете да се обадите на приятел, направете го, но след като е преминала първата фаза на паническия пристъп и сте успели донякъде да се овладеете. В противен случай събеседникът ви ще чуе несвързани викове и евентуално хлипания.

Вместо да се отдавате на мрачни мисли, след като премине пристъпът на паника, опитайте се да се разсеете с нещо, което обичате да правите – отидете на кино, прочетете приятна книга или просто си легнете и се опитайте да поспите.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
27215
27215
06.11.2014 15:55
медикаменти или психолог кажете!!!!
0
0
27215
27215
06.11.2014 15:54
добре е мисля
0
0