Причини за лющене на кожата

Хидратирана кожа

Ето че настъпиха зимните месеци, които за жалост често изсушават и оказват негативно влияние върху кожата ни. Но не само метеорологичните обстоятелства са причина за този дискомфорт. Доста често самите ние в стремежа си да изглеждаме добре, прекаляваме с грижите за кожата си и така, вместо да помагаме, си вредим. В настоящата статия ще ви покажем, някои от причините за лющене на кожата.

Лосионите за измиване на лице и тяло

Почистващите лосиони, които съдържат сапун и други мощни почистващи препарати, лишават кожата от естественото й омазняване. Най-често срещаната причина за изсушаване на кожата е сапунът. Другите виновници за този дерматологичен проблем са антибактериалните сапуни и лосиони. Съдържанието им изобилства от почистващи химикали, в това число и триклозан, който много често предизвиква белене и сърбеж на кожата. За да се предпазите от този проблем използвайте бебешки сапуни, тъй като техният състав е най-чист и не предизвиква възпаление. Категорично избягвайте антибактериалните продукти.

Прекомерно ексфолииране

Лосиони за тяло

Ако кожата сърби, бели се и изглежда все по-побеляла, най-грешното, което можете да направите, е да изтъркате тези люспи, мислейки си, че това ще помогне. Но напротив, силното ексфолиране в такъв момент, е една от най-големите грешки, които можете да допуснете. Малцина предполагат, че точно мъртвата кожа помага за възстановяването влажността на здравата кожа отдолу. С отстраняването й тя се дехидратира.

Козметика

Ядки

Ако не сте подбрали правилно продуктите за хидратиране на кожата, е безсмислено да ги използвате в големи количества. От трите типа типа овлажняващи продукти – лосиони, кремове и мехлеми – малцина знаят какво да използват. Лосионите трябва да бъдат предпочетени от хора с нормална, до мазна кожа. Кремовете са по-плътни и тежки като съдържание. Мехлемите са на върха на пирамидата и затова са най-подходящи за хората с винаги суха и лющеща се кожа.

Начин на хранене

Истина е, че начинът на хранене влияе на кожата. Диета, в която липсват мазнини, може да направи епидермиса сух. Ето защо мазнините могат да бъдат и приятел, и враг. Ако досега сте ги изключвали от менюто си, временно ще трябва да се примирите, защото това може да бъде причината за лющещата се кожа. Съветваме ви да не ги ограничавате напълно. Консумирайте сурови ядки, риба и ленено семе.

Не забравяйте, че здравето и красотата се намират в баланса.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати