Причини за подуване на стомаха

Подуване на стомаха

Подуването на стомаха е много неприятно, а и причините за това могат да са доста сериозни. Като цяло силното подуване на стомаха се получава при хора над тридесет години.

Сред основните причини за подуване на стомаха е липсата на достатъчно ензими, а също така дисфункцията на стомашната микрофлора. Неправилното хранене е една от най-често срещаните причини за подуване на стомаха.

Много по-сериозни причини за подуването на стомаха са затрудненията на преминаването на храната през червата, както и заболявания на стомаха и червата. Влошаването на чревната перисталтика често е причина за подуване.

Психическите проблеми и стресът често водят до подуване на стомаха, а също така и нарушенията в кръвообращението. При жените стомахът може да се подуе преди цикъл. Той може да е част от предменструалния синдром.

ПМС

Смяната на режима на хранене може да доведе до подуване на стомаха. Това се получава, ако внезапно започнете да се храните по друго време, различно от това, в което сте свикнали да обядвате или вечеряте. В такива случаи този проблем може да изчезне, ако се върнете към стария си начин на хранене или преминете към новия постепенно, като измествате храненията с по един час на всеки два-три дни.

Преяждане много често е причина за подуване на стомаха, а също така и продължителните интервали между основните хранения. Освен че стомахът се подува, организмът реагира на подуването с главоболие, безсъние, лошо настроение, чувство за безпокойство, затруднено дишане и обща отпадналост.

Подуването на стомаха може да е съпроводено от болки в сърцето, учестено сърцебиене, запек или диария, повръщане, лош вкус в устата, киселини. Ако стомахът ви се подува често, задължително е да посетите лекар, тъй като може да става въпрос за сериозно заболяване.

Ако стомахът ви често се подува, заменете суровите зеленчуци със задушени, а пресните плодове – със сухи. Пийте често ментов чай, консумирайте мюсли и обезмаслен йогурт.

Не се препоръчва да ядете шоколад, ядки, зеле, пържени продукти, студена и гореща храна и да пиете кафе и мляко, ако стомахът ви е подут.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 5
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати