Да излекуваме болното гърло

Болки в гърлото

Възпаленото гърло много често може да бъде болезнено и неприятно. Въпреки че в повечето случаи възпаленото гърло се успокоява за няколко дни без лечение, има много естествени средства, които могат да помогнат за облекчаване на болката.

Кора от бряст

Брястът е едно от средствата за лечение на болки в гърлото. За възпалено гърло билкарите използват вътрешната кора на дървото. Вътрешната кора съдържа клей, гел-подобно вещество, което набъбва, когато се смесва с вода. Клеят помага за намаляване на дразненето на гърлото и успокоява болки в него.

Корен от женско биле

Сладник

Женското биле има дълга история на употреба като билково лекарство за болки в гърлото. Корена от тази билка се използва заради своите противовъзпалителни свойства и при стомашни язви, алергии, гангрена и вирусни инфекции.

Съединението глицирризин в женското биле се изследва и за намаляване на усложнения от хепатит C. Използването на гаргара от женско биле корен може да предотврати възпалено гърло. Женското биле е често срещана съставка в билкови чайове за възпалено гърло.

То не трябва да се използва в големи количества, тъй като може да доведе до високо кръвно налягане, задържане на вода, ниски нива на калий и може да повлияе на нивата на хормона кортизол. Не трябва да се комбинира с диуретици, кортикостероиди или други лекарства, които намаляват нивата на калий в организма. Хората със сърдечни заболявания или високо кръвно налягане трябва да внимават при използването на женско биле.

Бяла ружа

Ружа

Билкарите препоръчват чай от корен от бяла ружа като лечебно средство при възпалено гърло. Една супена лъжица от изсушен корен на чаша вряща вода, след което се накисва в продължение на 30 до 90 минути. Билкарите обикновено препоръчват до три чаши на ден за болно гърло.

Орлови нокти

Сладка на вкус билка. Цветовете на орлови нокти са едни от най-често използваните средства за защита при болки в гърлото в традиционната китайска медицина. Практикуващите източна медицина често препоръчват вземане на чай от орлови нокти. Оставете един литър вода да заври и добавете една чаша цвят от орлови нокти (не листата). Оставете да ври на бавен огън за поне 10 минути. Обикновено се препоръчват до четири чаши на ден.

Лимон, ябълков оцет, лют червен пипер, мед и чай

Един стар домашен лек за болки в гърлото е чай, направен с лимон, ябълков оцет, лют червен пипер и мед. Можете да изпълните тази рецепта, като прибавите една чаена лъжичка ябълков оцет, една малка щипка лют червен пипер, сок от 1/4 лимон и една чаена лъжичка мед в чаша топла вода. Обикновено се препоръчват до четири чаши на ден. Медът се използва и за успокояване на кашлица.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати