Суперхрани за добро зрение

Моркови

Научни изследвания доказват, че определени видове храни могат да ни донесат много повече полза, отколкото предполагаме. Могат да ни предпазят от болести – диабет, сърдечно-съдови заболявания, да подобрят паметта ни, да повлияят на зрението ни. Тези продукти са наричани суперхрани.

За да имаме добро здраве, трябва да се грижим за себе си. В забързания делник, обаче, понякога не остава време да мислим за себе си. Всички задължения сякаш се стоварват върху нас и често не обръщаме сериозно внимание на някакви симптоми или неразположения, които изпитваме. Суперхраните могат да ни помогнат и да ни „доставят” онова, което е необходимо на организма ни.

Зрението трябва да бъде поддържано в добра форма. Нормално е с напредването на възрастта да започнем да имаме някакви проблеми с очите. Например налага ни се да слагаме очила, за да можем да четем, но ако се грижим подобаващо за очите си ще отложим този момент във времето. Една съвсем лесна и дори вкусна грижа могат да бъдат суперхраните за добро зрение.

Боровинки

- Много подходящи за зрението са храните, които са богати на сяра. Това са яйца, аспержи, лук и да не забравяме чесън.

- Полифенолите в черните боровинки също не бива да се подценяват.

Годжи бери

- Спанакът, авокадото съдържат лутеин, който предпазва от влошаване на зрението с напредването на възрастта.

- Кайсиите също са полезни не само за предпазване на очите, а и за повишаване на имунната система. Това се дължи на голямото количество витамин А и витамин С, което съдържат. Можете да си похапвате както свежи плодове през лятото, така и сушени през студените дни, когато липсват на пазара.

- Морковите са едно от най-богатите на бета-каротин зеленчуци. Той бива преработен от организма във витамин А, който освен за подобряване на зрението, влияе и на устойчивостта на организма срещу вируси.

- Хималайското вълшебство годжи бери също е плод полезен за зрението. Освен всички полезни съставки, които съдържа, смята се и за природен афродизиак.

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати