Последни изследвания показаха, че освен морковите има и други храни, които могат да окажат ползотворно влияние върху човешкото зрение. Проучване на института по медицина към университета на Мейн показа, че честият прием на червено вино, сирене и риба значително подобрява здравето на очите.
Значението на здравословната и балансирана диета се възприема само за красива фигура. Мотивацията да ядете плодове и зеленчуци най-често са излишните килограми, но хората не трябва да пренебрегват ползите от здравословната храна върху организма и отделните органи като например очите.
Статистиката показва, че все повече хора в световен мащаб страдат от различни очни заболявания. Най-често срещаните болести по очите са катаракта, глаукома и синдром на сухото око.
Според американките учени това се дължи в най-голяма степен на все по-некачествената храна, която се консумира, и на лишаването на организма от нужните му за здравето на очите вещества.
За целта експертите препоръчват честия прием на плодове и зеленчуци, хляб, ориз, картофи и други храни, съдържащи скорбяла - като месо, риба, яйца, боб, както и други не млечни източници на протеини, мляко и млечни храни.
Проучването е показало, че видовете риби, имащи високо съдържание на мазнини в месото си, също имат ползотворно влияние за здравето на очите. Полезно влияние за зрителните ни органи имат и сиренето, червеното вино и фъстъците.
Полза за здравето на очите имат и тиквичките. В тях има високо съдържание на лутеин и зеаксантин, наречени общо фитонутриенти. Те са от семейството на картеноидите. Честият прием на тези вещества е важен за зрението. Фитонутриентите филтрират слънчевата светлина, когато тя попадне в окото, като по този начин предпазват от увреждане на тъканите.
В заключителната част на изследването си учените анализират, че за да няма човек проблеми с очите, трябва да осигури на организма си достатъчно количество от четири основни групи хранителни вещества, включително витамини и минерали C и E, цинк, селен и мед.