ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Всичко, за да се предпазим от слънчево изгаряне

Всичко, за да се предпазим от слънчево изгаряне

Слънчево изгаряне

Лятото и зимата се едни от най-обичаните сезони - вероятно, защото и двата сезона носят толкова много забавления. Но и през студените, и през горещите дни е хубаво да взимаме мерки и да се предпазваме, както от ниските температури, така и от твърде високите. За да се предпазим от слънчевите лъчи, трябва да имаме предвид няколко неща:

1. Слънцето ни вреди най-много, когато е „най-високо” – с други думи не е добра идея да се подлагате на слънце между 12 и 16 часа. Това обаче не означава, че слънцето през другото време не може да бъде опасно.

Слънчева защита

2. Не бива да излагаме на пряка слънчева светлина малките си деца. Или поне е хубаво да се съобразяваме по кое време водим детето на плаж и по колко време стои.

3. Дечицата трябва да бъдат облечени с памучни дрешки, да имат шапки с козирка и да носят очила със защита, когато са на слънце.

Плаж

4. Вие също носете шапки с широка периферия.

5. Задължително трябва да си купуваме продукти с висок фактор, които обаче са и водоустойчиви. И все пак нанасяйте ги няколко пъти на ден, не само веднъж.

Тен

6. Хубаво е слънчевите очила, които носим, да бъдат с UV филтри, за да предпазват очите ни.

7. Кремовете против изгаряне, които нанасяме, се слагат поне двадесет минути преди да излезем на слънце.

8. През горещите летни дни се опитвайте да добавяте в менюто храни, които са богати на витамин C и Е, както и на провитамин А. Храната трябва да съдържа и калций, селен, магнезий.

9. Имайте предвид, че кожата, когато е мокра от солената вода изгаря по-бързо, така че бъдете внимателни. Дори да сложите на детето тениска докато е във водата, това няма да помогне против изгаряне.

10. Носете дрехи, които покриват възможно най-голяма част от тялото. Подходящи за дамите са плажните рокли, тъй като материите, от които са направени, позволяват на кожата да диша. В същото време покриват доста голяма част от тялото.

11. Избирайте цветни или бели дрехи, както за себе си, така и за децата. Не са подходящи черни тоалети, защото привличат слънчевите лъчи.

12. И все пак, ако ви застигне досадното и неприятно слънчево изгаряне, може да изпробвате бабините хитрини, като нанесете по кожата тънък филм кисело мляко с извара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати