Народна медицина при проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидна жлеза
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
Виж ››

Активността на жлезите с вътрешна секреция в нашето тяло влияе на поведението, растежа и здравето на нервната ни система. Това става чрез редица важни хормони, които се отделят в кръвта. При каквито и да е проблеми с щитовидната жлеза и останалите жлези, народната медицина предлага редица методи за справяне.

Най-универсалната рецепта е: по една супена лъжица от билките камшик, борови връхчета, исландски лишей, листа от орех и спирея (блатен тъжник) се смесват. От полученото се взимат две супени лъжици и се запарват в 600 мл вода. Оставя се за през нощта. На сутринта течността се прецежда и се приема три пъти дневно по 100 грама половин час преди хранене.

С понятието тиреотоксикоза се определя хиперфункцията на щитовидната жлеза. В това се включват болестни състояния, които се дължат на повишена секреция на щитовидните хормони -Базедова болест, токсичният аденом и базедофицираната гуша. За лечение на състоянието се приготвя:

40 г листа от орех, 40 г корени валериана, 60 г листа от маточина, 40 г шишарки от хмел, 40 г стръкове от бял равнец, 60 г цвят от глог, 60 г стръкове дяволска уста, 30 г стръкове горицвет, 40 г стръкове жълта тинтява, 40 г стръкове от пореч и 40 г цвят от лавандула се смесват.

Камшик

Две супени лъжици от полученото се слагат в 500 мл вода и се варят пет минути. Прецежда се и от отварата се пие по 100 мл преди всяко ядене.

Базедова болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Тя възниква в следствие на ненормално усилената ѝ дейност. За лечението се приготвя:

Сместват се и се настъргват 50 г бял равнец и стръкове от червен кантарион, 80 г камшик и 60 гр корени от жълта тинтява. Две супени лъжици от сместа се заливат с 500 г вряща вода и се варят 10 мин. на тих огън. След като изстине, сместа се прецежда. Приема се по 1 винена чаша (75 г) 4 пъти на ден преди хранене.

Тинтява

При проблеми с вътрешната секреция на щитовидната жлеза, можете да си приготвите следните рецепти:

40 зелени орехчета се режат на две и се поставят в подходящ съд. Отгоре се заливат с един килограм захар. Оставят се 20 дни да престоят, като всеки ден се бърка по веднъж. Когато изпуснат сока си, орехчетата се сбръчкват. По това се познава, че сиропът е готов.

Прецежда се, а орехчетата се измиват със студена вода. Същата тази вода се досипва във вече прецедения сок. Слага се на котлона да кипне. Малко преди да се свали от огъня, към сиропа се добавя една лъжичка лимонова киселина. От полученото се вземат по 10 капки 3 пъти на ден на гладно.

2 ч.л. еньовче се накисват в 1 литър гореща вода за около час. От отварата се пие 2 или 3 пъти на ден. Освен това сместа е подходяща за гаргара.

Рейтинг

5 4
4 6
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати