ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Женените имат здраво сърце, разведените - не

Женените имат здраво сърце, разведените - не

Женени

Американски колеж по кардиология обяви данните от мащабно проучване, проведено наскоро. То е на интересната тематика относно връзката между семейното положение и здравето на сърцето.

В проучването участие са взели 3.5 милиона души. Резултатите са повече от интригуващи – излиза, че да бъдеш женен е полезно за сърцето. Разводът от своя страна увеличава неколкократно шанса за сърдечно-съдови заболявания. Това, разбира се, не означава, че за да имате здраво сърце, задължително трябва да встъпите в брак. Учените подчертават обаче, че всеки трябва да имаме предвид, че отношенията с половинката имат важни последици за сърдечното здраве.

Не само разведените, но и овдовелите хора имат завишен коефициенти на риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които никога не са били женени. И обратното – щастливо женените са в най-малък риск от подобни проблеми.

Семейство

Интересна е и тенденцията от увеличаване на вредните навици при разведените и овдовелите хора. Те се поддават много по-лесно на пороци като тютюнопушене, затлъстяване и заседнал начин на живот. Страдат по-често от хипертония и диабет. Това способства за отслабване и влошаване на цялостното им здраве.

Има връзка между брака и здравето на сърцето и възрастта на двойката. При по-младите двойки с брак опасността от сърдечна болест намалява с 12%, докато при хората между 51 и 61 години той намалява със 7%. При двойките над 61 години рискът се намалява с едва 4%.

Предполага се, че заниженият риск е в резултат от няколко фактора, присъщи на брака. Женените хора си помагат, за да бъдат здрави и се грижат за взаимното щастие и благополучие. Те готвят едни за други, като по този начин осигуряват прясна и здравословна храна, която е отговорна за доброто здраве.

Развод

От друга страна, за да не изгубят интереса на партньора си, женените хора се стремят винаги да изглеждат добре, като се грижат за себе и спортуват. А това подпомага работата на сърцето и го предпазва от болести.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати