Лекува ли се артрозата

Става
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Артрозата е състояние, при което настъпва изменение на ставата – повечето хора го определят като „износване“ на ставата. Това от своя страна прави движенията изключително болезнени и дори до голяма степен ги ограничава.

Подробни ограничения в движенията могат да се появят заради системно излагане на влажна и студена среда, при професионални натоварвания, при надномено тегло. Основен признак на заболяването е болката и подуването на ставата.

Артрозата може да се раздели на първична и вторична - първичната се развива при хора, които са предразположени към болестта, а вторичната след възпалително ставно заболяване или вродена малформация.

Артрозата може да бъде разделена на – лумбална артроза (т.е. на гръбначния стълб), коксартроза (на тазобедрената става), гонартроза (на колянната става) и на ставите на ръцете. Лечението може да бъде медикаментозно – за облекчаване на болката, която е основен симптом, хирургично и чрез физикални методи.

Медикаментозното лечение на заболяването включва различни таблетки, които имат обезболяващо действие. Съществуват и лекарства, които предпазват ставния хрущял от разрушаване – чрез подобни медикаменти се намалява разрушаването на хрущяла. В зависимост от състоянието ви, специалистът ще ви изпише необходимите таблетки.

Артроза

Ако лечението е хирургично, има няколко вида операции:

Първата е операция, която цели да се коригира някакъв вроден дефект на ставата. Подобна операция е наложителна, тъй като тя ще намали значително риска от развитие на вторична артроза.

Другата операция се прави с цел отстраняване на свободни костни и хрущялни парчета с цел да отшуми болката и да се спре разрушаването на хрущяла.

Третият вид операции се правят за поставяне на изкуствена става. Физикалните методи на лечение са всъщност магнитни импулси, ултразвук, електрически ток и др. Тези средства намаляват болката, стимулират кръвоснабдяването и укрепват мускулатурата. Освен това благодарение на тях може да се подобри обема на ставните движения.

Много важни са минералните бани, лечебната физкултура – те също оказват добър ефект на ставните заболявания. При предприемане на ранно лечение прогнозата е добра, твърдят специалистите. Ако артрозата ви е в напреднал стадий, прогнозата става неблагоприятна.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати