Четири симптома преди сърдечен удар

Сърдечен удар

Всички знаем, че органите и тъканите в организма се хранят с кислород, и ако по някаква причина доставката му се ограничи или изчезне, то и тази част от тялото спира да работи. Това е и принципът на възникване на сърдечния удар. Кръвта, която преминава през сърцето, наситена с кислород, захранва мускулатурата му, като в случаите на атеросклероза, при която мастни плаки стесняват съдовете на сърцето или могат изцяло да ги запушат, процесът е затруднен.

Така се стига до исхемия (липса на кръв, респективно кислород) на този участък от сърцето, който, когато загине, настъпва инфаркт на миокарда – инфаркт на мускулатурата на сърцето. Според статистика за САЩ на всеки 34 секунди в Америка някой получава сърдечен удар.

Д–р Чонси Крендъл, експерт по сърдечносъдовите въпроси, изготвя видео презентация на четирите признака за приближаващ сърдечен удар - за четирите предупредителни знака, които могат да спасят човешкия живот.

Според Д–р Крендъл тялото изпраща предупредителни сигнали за предстоящата опасност, които могат да се появят дни, седмици или дори месеци преди удара. По тази причина е от изключителна важност да бъдат разпознати знаците.

Той разказва за четири симптома, които са налице точно преди появата на сърдечен удар.

Болка в гърдите

Инфаркт

Първият е болката в гърдите, който е и най–често срещаният. Като тук болката може да бъде кратка или продължителна и да обхване различен по големина периметър.

Недостиг на въздух

Вторият симптом е недостигът на въздух, който може да е налице без да е усетена болката в гърдите. Липсата на въздух е един почти сигурен белег за наближаващ сърдечен удар, който може да се появи изведнъж, преди удара или по време на него.

Признак е и наличието на лошо храносмилане и появата на киселини. Оказва се, че много често болката в гърдите се разпознава повече като усещане за лошо храносмилане и киселини в стомаха.

Причината е, че ние не усещаме болката директно, тя преминава първо през централната нервна система – главен мозък, гръбначен мозък и нервните клетки. И понеже нервите в стомаха са в близост до сърцето, става объркването.

Гадене и повръщане

Трета и четвъртата стъпка е появата на гадене и повръщане, които са едни атипични симптоми на сърдечната атака и рядко са налице.

Д–р Крендъл пояснява, че няма общо правило и това са насочващи симптоми, които никой не трябва да отбягва и в такъв момент е редно да се потърси помощ. Той счита още, че ако появата на сърдечен удар, колкото и слаб да е той, не се лекува, то вероятността да доведе до фатален край е много по–голяма.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати