Как хламидия и гонорея застрашават бременността

бременност

Хламидията и гонореята са едни от най-разпространените полово предавани болести. Те са инфекциозни заболявания - хламидията се причиняват от бактерията Chlamydia trachomatis, а гонореята - от Neisseria Gonorrheae. Статистиката посочва, че в 25 – 40 % от случаите при заразяване с гонорея е налице и хламидия.

Опасностите от заразяване по време на бременността са големи, защото бактериалната причинители, навлезли веднъж в организма на жената, могат да доведат до преждевременно раждане на плода, раждането на плод с ниско тегло или летален изход за новороденото.

Екип от учени анализират близо 350 000 раждания за период от 9 години, като целта им е да проучат доколко инфекциите, причинени от гонорея и хламидия, повлияват нормалния ход и изход на бременността.

Те установяват, че 3658 или около 1% от жените са имали хламидийна инфекция и диагнозата е била поставена преди бременността. И само 0.6 % са били диагностицирани с гонорея преди раждането, половината от които са били заразени и с хламидия.

Хламидия

Накрая близо 4 % от бременностите завършили с преждевременно раждане, 12 % с раждане на плод с по-ниско телесно тегло и 0.6 % с раждане на мъртъв плод.

Проучването показва, че бременните, заразени с хламидия, са с повишен риск от преждевременно раждане в 17 % от случаите и 40 % от раждане на мъртъв плод. А при тези с гонорейна инфекция рискът е бил по-висок за раждане на бебе с по-ниска телесна маса, както и от преждевременно раждане.

Изследователите подчертават, че тук факторите тютюнопушене, диабет, високо артериално налягане и други също допринасят за усложненията по време на бременността.

Авторите на изследването заключват, че сексуално–трансмисивните инфекции по време на бременността или в периода преди зачеването могат да доведат до неблагоприятни последици за майката и плода.

Специалистите съветват да се използват предпазни средства по време на половия акт, също и профилактично изследване за бактериално носителство веднъж годишно, особено при смяна на партньора.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати