Кръвен тест доказва рака на мозъка

Скенер

По някаква причина под въздействието на видими и невидими фактори се стига до прекомерно делене на клетките в човешкият организъм с появата на туморни образувания. И когато такава структура се образува в мозъка, става мозъчен тумор.

Фактор за появата му може да бъде продължителното излагане на рентгенови лъчи, някои заболявания на имунната система, различни генетични заболявания, токсини, както и възрастта на човека. Смята се, че децата под 8 годишна възраст и хората след своите 60 години са най-уязвими.

Ракът на мозъка е втората по честота причина за летален изход при децата. Според Американската асоциация на мозъчните тумори само за 2013 година са диагностицирани близо 70 000 пациента. От тях обаче само една трета се оказват злокачествени.

Изследователи от института по биофарматика във Вирджиния са намерили нов начин за диагностициране на злокачествено заболяване на мозъка на базата на генетични маркери, открити в отпадъчна ДНК. Те работили съвместно с Центъра за ракови заболяване в Детският национален медицински център.

Кръвен тест

Диагнозата злокачествено заболяване в повечето случаи причинява болка на пациента. Така този нов и иновативен кръвен тест за доказване на рака на мозъка може да промени всичко, според учените.

Благодарение на него при пациенти с по-слабо агресивни форми на рак няма да се наложи да им бъде правена биопсия. Директорът на института във Вирджиния Проф. Харолд уточнява, че бипсията също е скъп метод както в медицински, така и във финансов аспект. След провеждането ѝ 1% от пациентите загиват, а при 7% се появяват неврологични увреждания. Заключението е, че новият кръвен тест би спасил човешки животи.

Анализирането генома на болестта ще отвори много врати пред медиците и пациентите с различни заболявания. Ще се направи възможно по-бързото, прецизно и недвусмислено поставяне на диагнозата и най-важното - лесното разграничаване на доброкачественото от злокачественото. заболяване.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати