Антибактериалният сапун е наш враг

Сапун

Антибактериалният сапун е миещо средство, което се употребява от всеки човек, тъй като доскоро се смяташе, че този продукт е най-добър в борбата срещу бактериите и микроорганизмите.

Оказва се обаче, че дълго време сме живели в заблуда. Антибактериалните сапуни, не само че не се грижат за хигиената ни, но всъщност вредят на здравето ни, сочи ново проучване.

Според данните от изследването този вид сапун съдържа антибактериалния агент триклозан, който изобщо не е безопасен. Триклозанът присъства в състава на много козметични продукти като кремове за акне, пасти за зъби и др. Учените предполагат, че този химикал причинява редица здравословни проблеми на много хора и от известно време го подлагат на изследвания.

Едно от последните проучвания показало, че след употреба на антибактериален сапун, съдържащ триклозан, веществото се абсорбира от човешката кожа.

В хода на проучването учените тествали урината на хора, редовно поддържащи хигиената си с антибактериални сапуни. Така специалистите открили много високо ниво на химичното вещество в организма на участниците, пише електронното издание HealthMeUp.

Антибактериалният сапун е наш враг

Според учените химикали като този могат да донесат множество здравословни вреди на човешкия организъм. По думите им триклозанът може да наруши хормоналния баланс при бременни жени и при новородени.

Триклозанът също така може да причини развитие на резистентни бактерии в организма. Друго изследване също показва, че веществото не е никак безвредно, тъй като отслабва сърцето и мускулите.

Триклозанът се свързва с протеините в кръвта и лесно може да се изхвърли от тялото чрез урината. Заради това той по принцип се счита за безопасен.

Но при хора, които имат по-бавен метаболизъм, веществото се задържа повече време в кръвта им, обяснява Микеле Кастило, автор на статията Антибактериалното вещество триклозан затруднява движението на мускулите на мишки, риби.

Ето защо експертите съветват антибактериалните сапуни да бъдат заменени с обикновения сапун.

В такъв случай сапунисвайте ръцете си обилно и търкайте поне тридесет секунди, за да унищожите бактериите, съветват още специалистите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати