Присадиха първата ретина от стволови клетки

Присаждане на ретина

Японски лекари присадиха ретина, която е отгледана от стволови клетки. Ретината е поставена на пациент на 70-годишна възраст, който е страдал от макулодистрофия.

Това заболяване представлява увреждане на централната зона на очната ретина и обикновено се появява с напредване на възрастта. Това състояние намалява пространството на кръвоносните съдове, подхранващи ретината и тя вече не може да осигури предишното ниво на зрение.

Възрастта не е единствената причина за заболяването – значение имат и наследствеността, както и заболявания, например диабет. Според някои източници от значение са и навиците на човека (например тютюнопушенето), както и храненето. Смята се, че хората, които похапват повече листни зеленчуци, страдат по-рядко от заболяването от останалите.

От японския държавен институт по естествени науки (Рикен), са провели всички клинични изпитания на новия метод. Специалистите от Рикен са обявили операцията за напълно успешна.

Всъщност макулодистрофията е сред основните причини за слепотата при възрастните хора – съществуват няколко метода, с които състоянието може да се подобри, но за съжаление симптомите се отстраняват само временно.

Учените от института Рикен се надяват, че трансплантирането на отгледаната от стволови клетки ретина ще се окаже нов метод, с който заболяването успешно може да се лекува напълно.

В първите в световен мащаб клинични изпитания с използване на стволови клетки в Япония ще участват още петима пациенти. Всички те са на възраст над 50 години и страдат от някакво очно заболяване. На пациентите ще се направят подобни операции, каквато е направена на 70-годишния пациент с макулодистрофията.

Професорът Шиная Яманака е удостоен с Нобелова награда по медицина през 2012 година - открива метод за произвеждане на стволови клетки от обикновени. След връчването на това престижно отличие в Япония активно започва да се работи за откриването на нови методи за регенеративната медицина.

Японското правителство обмисля да отдели повече от един милиард долара (над 110 милиарда йени) за изследвания в тази област през следващото десетилетие.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати