Полезни ли са топлите вани по време на бременност?

Полезни ли са топлите вани по време на бременност?

Бременността неминуемо се отразява на физическата активност на жената, както и на ежедневните дейности в периода преди забременяването. И когато този хубав момент настъпи е редно да се вземат някои мерки, които да не са рискови за развитието на ембриона вътреутробно.

Взимането на топъл душ или вана обичайно се отразява изключително благоприятно върху организма на жената, защото топлината релаксира и отпуска тялото. Освен това освобождава негативната енергия и подобрява кръвотока в организма.

Специалисти съветват по време на бременността да не се прекалява с много топлата вода, защото смятат, че тя може да се отрази негативно върху растящото бебе.

Съветите са да се внимава с горещата вана и душ, позовавайки се на изследвания върху животни. Те показали, че много горещата вода може да бъде опасна за ембриона, особено в първите месеци от бременността. Тя може да причини вродени дефекти и трайни увреждания на плода след раждането.

Като отражения се споменават възможните такива върху главния и гръбначния мозък на ембриона, наречени още дефекти на невралната тръба.

Полезни ли са топлите вани по време на бременност?

Пример за такова заболяване е спина бифида, за което повечето майки са чували, че се индуцира от липсата на фолиева киселина в организма й. Оказва се обаче, че и горещите душове и вани могат да са рискови.

Също топлината от водата може да понижи стойностите на артериалното налягане. Това довежда до намаляване притока на кръв към бебето, което е опасно през цялата бременностт.

Препоръчва се следене на температурата, потапяйки се лакътя във водата, за да бъде тя оптимална. Да не предизвиква зачервяване на кожата, изпотяване или неприятни усещания.

Желателно е да се избягват и поставянето на соли или други аромати за вана, които според експертите в областта, могат да променят киселинният баланс на влагалището у бременната.

Заради възможността да се развитие гъбична инфекция, най-често такава с изолиране на гъбичката Кандида албиканс.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати