Ниското тегло при раждане уврежда костите на бебето

Бебе

Ниското тегло на новороденото може да е в резултат на преждевременно раждане - такова, случило се преди вероятния трермин на раждане, и то поне 4 седмици по-рано. Възможно е също бебето да е с по-ниско телесно тегло, но да е родено на термин, а причините могат да бъдат много разнородни.

Ново изследване описва как предтерминното раждане може да окаже неблагоприятни здравословни последици за костното развитие на новороденото. Според специалистите освен рисковете от поява на хипертония, диабет, сърдечно–съдови заболявания, може да е налице и намалена костна маса.

Според учените ниското тегло на бебето и преждевременното раждане са в пряка корелация с честата смяна на тазобедрена става в зрелия живот. И целта на тяхното изследване е да разберат дали намаляването броя на предтерминни раждания би коригирало и честотата на проблемите със ставите на колената и тези в тазовата област.

Статистиката посочва, че всяка година близо 15 милиона бебета се раждат преди вероятния термин, с което идват и възможните усложнения от това.

Стави

Изследователите от Мелбърн, Австралия провели своето изследване с участието на приблизително 3600 участника. Те се информирали за това кои от тях са родени преди термина. Част от тях били с протези на тазобедрените стави, други - с операции на колената, като 122 души били родени с ниско тегло, 144 - преди термина, а 135 били родени преждевременно и с ниско тегло.

Резултатите посочили, че тези от доброволците с проблеми в тазовите стави са били родени по-рано от очакваното и съответно с по-ниско тегло. И всичко това независимо от пола, нивото на образование, тютюнопушене и други.

Според учените ще са необходими още изследвания, които да потвърдят резултатите и в други независими изследвания. Апелирайки необходимостта от наблюдение на деца, родени с ниско тегло и преди термина, с цел превенция на ставните проблеми.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати