Шалът върху носа ни предпазва от настинки

Шал
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101-42%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101
60.00 лв.
35.00 лв.
Виж ››

Естествено е всеки от нас да е чувал как топлите крака през зимата ни предпазват от настинки. Оказва се, че същото може да се каже и за топлия нос. Това твърдение е публикувано наскоро в Бюлетина на Националната академия на науките от изследователи на Университета в Иейл.

Те смятат, че ако през студените зимни дни носът е покрит с вълнен шал, който да го топли, ще се избегне появата на хрема.

Изследванията показват, че ниските температури затрудняват организма на човек в активната борба с настинките, които причиняват голяма част от заболяванията при децата и възрастните.

По тази причина учените се опитали да разберат как риновирусите (най-честите причинители на настинки) се размножават според температурата и съответно кога растежът им спира.

Симптомите са болки в гърлото, инфекции на ушите, синусите. Наблюдава се още кихане, кашляне, болки в мускулите по цялото тяло, както и загуба на апетит.

Настинка

Резултатите показали, че риновирусите се размножава много по-лесно при температури от около 33 градуса, каквато обичайно се измерва в носа. В останалата част на тялото тя е обикновено около 37 градуса. Това означава, че топлият нос би намалил риска от размножаване на тези вируси.

Проучванията били проведени с помощта на клетки от мишки и именно с тяхна помощ учените установили, че риновирусната инфекция може да се избегне при повишена температура на тялото.

Водещият автор на изследването д-р Рон Екълс припомня как носенето на дебел шал пред носа го затопля добре, като така човек може да се предпази от хрема и настинка. Така и имунната му система ще работи добре, за да бъде тялото здраво, допълва изследователят.

Всеки, който иска да се предпази от зимните вируси, може да приема витамини, но те не винаги постигат желания резултат. Причината е, че в тялото на човека обичайно са налице нужните дози от тях. Вместо това просто обличайте топли дрехи през студените зимни дни.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати