Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво трябва да знаем за инсулина

Какво трябва да знаем за инсулина

Диабет

Мнозина от нас са чували за инсулина и го приемат единствено като лекарство, което се изписва на болните от диабет.

Това, че повечето болни от диабет се нуждаят от инсулин наистина е така, но е добре да разберем и какво всъщност означава той и защо при недостига му се стига до заболявания от рода на диабета.

Инсулинът е хормон, който се произвежда от задстомашната жлеза на човешкия организъм и е единственият хормон в тялото, който понижава нивото на кръвната захар.

Ако се стигне до недостиг на инсулин се стига и до заболяване от захарна болест, каквато е диабетът. Инсулинът може да бъде добавен и по изкуствен начин. В повечето случаи това става чрез подкожни инжекции, но ако се наложи може да бъде приеман и венозно.

При захарният диабет тип 1, липсата на инсулин може да бъде набавена единствено чрез инжектирането му. От това заболяване страдат предимно децата и младите хора и се дължи на редица външни и вътрешни фактори, при които организмът сам започва да унищожава клетките, които произвеждат инсулин.

От захарен диабет тип 2 страдат най-вече хората над 40-годишна възраст и при тях организмът произвежда недостатъчно количество инсулин. Основни фактори за развиването на това заболяване са от генетичен тип, затлъстяване и липса на активна физическа дейност.

При диабет тип 2 се стига до инсулинова резистентност. Това означава, че организмът произвежда инсулин, но ако човек прекалява с храната, телесните мазнини "покриват" клетките и произвежданият инсулин не може да проникне в тях.

Задстомашната жлеза (панкреасът) автоматично започва да произвежда по-големи количества инсулин, с което се стига до повишаване на неговите нива.

Това води до т. нар. хиперинсулинемия, при която човек започва да усеща непрекъснат глад, особено към нещо сладко.

За да може да усвои натрупаната храна, панкреасът започва отново да отделя по-големи от необходимите количества инсулин, докато стигне момента, в който се изтощава и произвежданият инсулин не е достатъчен.

Ако се стигне до такава напреднала фаза на диабета от тип 2 отново се налага инжектирането на инсулин. Ако човек спазва добър хранителен режим и спортува достатъчно в много случаи това може да бъде избегнато.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest