ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Белината съсипва детското здраве

Белината съсипва детското здраве

Белина

Най-разпространеният дезинфектант – белината, е опасен за детското здраве, показа последно изследване на специалисти от белгийския университет Льовен, цитирано от Дейли експрес.

Проучването е показало, че честата употреба на белина в ежедневието вреди на имунитета на подрастващите и може да доведе до редица здравословни проблеми.

Дезинфектантът прави децата по-податливи на грип, тонзилит или инфекции на дихателните пътища.

Обект на изследване на белгийските учени са били повече от девет хиляди деца на възраст от шест до дванадесет години от Белгия, Испания и Финландия. Родителите на подрастващите трябвало да попълнят специални въпросници.

В тях фигурирали въпроси относно честотата, в която в дадено семейство се употребява белина и колко често децата им са боледували от грип, тонзилит, синузит, бронхит и пневмония през изминалите 12 месеца.

Астма

След внимателен анализ на получените отговори учените установили, че в семействата, където се употребява повече белина в ежедневието, децата са боледували по-често от различни заболявания, свързани с дихателните пътища и белия дроб.

В момента научният екип се опитва да даде обяснение на този факт. Засега предположението е, че при чистене с белина се отделят съединения във въздуха, които са изключително вредни за здравето на децата.

Те имат дразнещо действие за детските дихателни пътища и могат да увредят лигавицата на белодробните клетки, като по този начин се улеснява развитието на инфекции.

Белината е най-разпространеният и евтин домакински препарат. Нейните изпарения могат да раздразнят белите дробове и да предизвикат симптоми, близки до тези на астмата. Директният контакт с кожата трябва да се избягва.

Особено опасни са силните препарати, получени при смесване на различни химикали - белина с амоняк например. Отделящите се при реакцията газове могат да предизвикат болки в гръдния кош, дихателни проблеми, дори пневмония не само при децата, но и при възрастните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати