Ацетонемичният синдром при деца се дегизира като настинка

Ацетонемичen синдром

Ацетономичният синдром е състояние, което засяга децата. При него обмяната на веществата се нарушават. Най-честата причина за това е влошеното качество на храните, които детето приема.

Състоянието има симптоми близки до тези на настинката и често остава незабелязано от родителите. То представлява натрупване на ацетон или кетонови клетки в кръвта, които водят до десинхронизация на обмяната на веществата. Причина за подобни натрупвания е неправилното хранене и завишеният прием на захарни изделия и газирани напитки.

Един от основните синдрома, е обилното повръщане. Придружава се от цялостен дискомфорт, породен от неправилния метаболизъм.

Ацетонемичният синдром се дели на два вида спрямо начина си на възникване:

Първичен - той се наблюдава при деца от 3 до 5 годишна възраст, страдащи от невро-артритна диатеза. Те са предразположени към неврози, високо кръвно налягане, затлъстяване и диабет. При тях всяка силна емоция като стрес или еуфория може да доведе до образуването на кетонови клетки, следствие на които се развива ацетонемичният синдром.

Вторичен - възниква при деца до 8 годишна възраст. Развива се на база на първични заболявания като проблеми с жлъчния мехур, остро-респираторни инфекции, пневмония и захарен диабет. Обострянето на всяко едно от тези състояние води до натрупване на ацетон в кръвта.

Ацетонемия

При наличието на ацетонемичен синдром детето може да получи криза. Тя се провокира от стрес, преумора, превъзбуденост и погрешно хранене.

Синдромът може да бъде разпознат по симптоми като непрестанното повръщане, главоболие, отпадналост и висока температура. Кожата добива нездрав и блед вид заради интоксикацията и дехидратацията си. Може да се познае и по острия дъх на кисели ябълки.

За да се диагностицира ацетонемията, се използват тест-ленти. Те на момента отчитат дали в организма на детето има ацетон. Друг вариант е да проведете консултация с педиатър, който ще предпише изследване на урината.

Когато на детето бъде поставена диагноза ацетонемичен синдром, то се слага на строга хранителна диета. В нея се забраняват мазните и богатите на захар храни, подсладените и газирани напитки. Те трябва да се заменят с пълнозърнести продукти, богати на въглехидрати.

Когато кризата е по-тежка и детето не спира да повръща, е добре да му се дават повече течности. Така ще се предотврати обезводняването.

За да се преустанови гаденето и растежът на кетоновите клетки, на детето се дава по лъжица подсладена вода или плодов сок. Кризата се развива и преминава за 2-3 дни. След преминаването ѝ организмът се нуждае от глюкоза, поради което е важно то да пие чай със захар или мед. Суровите плодове и зеленчуци също се препоръчват. Месото е позволено само ако е пилешко или пуешко.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати