ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Канабисът води до преждевременна смърт

Канабисът води до преждевременна смърт

Марихуана

Ново проучване разкри, че честото пушене на марихуана в юношеските години може да доведе до преждевременна смърт. Изследването е аналиризало 45 000 души, които са били подложени на задължителната военна подготовка в Швеция между 1969 и 1970 година.

До откритието стигнаха учените от Каролинския институт в Стокхолм, които търсели какви са най-честите причини за смърт в скандинавската страна. По време на тяхното 42-годишно изследване около 4000 от анализираните мъже починали.

Така именно учените стигнали неочаквано до твърдението, че мъжете, които пушат често марихуана в края на пубертета, е по-вероятно да умрат до 60-годишна възраст. За честа употреба се смята, когато непълнолетните пушат трева повече от 50 пъти годишно.

Друго неочаквано твърдение, с което излезли учените, е, че рискът от смърт от самоубийство или инцидент е право пропорционален на количеството марихуана, което пушат мъжете като тийнейджъри. Експертът по лечения на психологични пристрастявания Скот Кракоуер казва, че употребяващите канабис обикновено имат по-лошо здраве и че други изследвания показват, че честата употреба на марихуана е свързана с рак на белия дроб и сърдечни проблеми. Обратното - съществуват и твърдения, че канабисът помага за здравето на белия дроб.

Това, което научихме от нашето изследване, е, че всичко се свежда до три думи – въпрос на дозата, казва доктор Кевин Хил от Каролинския институт. Вече сме сигурни, че пушенето на марихуана в ранна детска възраст води до лошо психическо здраве и когнитивни проблеми, което на свой ред може да доведе до лоши хранителни и здравни алтернативи, добавя още той.

Канабис

Предишни изследвания на влиянието на марихуаната върху организма на децата ясно доказаха, че тя значително понижава умствените способности на човек. Ако започнете употребата на марихуана в ранна възраст, вие сте по-склонни да развиете психотично разстройство.

Употребата на канабис има дългосрочни ефекти върху мозъка на човек - особено ако тя е започнала в детски години, казва по темата д-р Франческа Филби от Университета на Тексас, която е водещ на подобно изследване.

Пушенето на трева преди 16-годишна възраст спира развитието на префронталния кортекс. Тази част от мозъка отговаря за преценката и комплексното мислене. Американските учените също така установили, че марихуаната води и до преждевременно състаряване на мозъка, което съкращава живота на човек с от 10 до 15 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати