Хипохондриците са по-застрашени от сърдечно-съдови заболявания

хипохондрия
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Всички имаме познат, който непрекъснато се тревожи за здравословното си състояние и открива у себе си симптоми на всевъзможни заболявания. Грижата за здравето и вземането под внимание на проблемите е важно и отговорно, но не трябва да се прекалява. Според ново изследване излишните тревоги на хипохондриците, че биха могли да имат сериозно заболяване, може да увеличат вероятността наистина да се сдобият с такова.

Проучването разглежда повече от 7000 души, родени в Норвегия около 1950 година. От всички тях 234 са прекарали инфаркт или пристъп на остра ангина до 2009 година, в съответствие с документи в списание Би Ем Джей Оупен. Но при тези, които са твърде загрижени за здравето си, било 73% по-вероятно да развият сърдечно-съдово заболяване, отколкото при тези, които не са.

Изследователите пишат, че тези открития показват дилемата за клиничните работници. От една страна те успокояват пациента, че сегашните физически симптоми на тревожност не представляват сърдечно-съдови заболявания. Но от друга страна, в контраст с това твърдение са нововъзникващите знания за това как тревожността с течение на времето може да бъде причинно свързана с повишен риск от коронарна артериална болест на сърцето.

В констатациите си изследователите подчертават значението на правилното диагностициране и лечение на здравното безпокойство. Изследването ни показа, че характерното поведение сред хората, които се тревожат за здравето си, като например мониторинг и чести прегледи на симптомите, не намалява риска от коронарна болест, добавят те.

Участниците в изследването са попълвали въпросници за здравето, начина си на живот и образованието си, както и резултати от физически прегледи, при които са измервани кръвното налягане, теглото и височината им, между 1997 и 1999 година. Вземани са им и кръвни проби. Сърдечното им здраве било проследено с помощта на националните данни за болнично лечение на сърдечни заболявания и записите за смъртни случаи. Безпокойството се измервало чрез стандартизирана скала, наречена индекс Уайтли.

сърдечен проблем

Изследователите подчертават, че проучването не показва причинно-следствена връзка между тревожност и сърдечно-съдово заболяване, но подкрепя съвременното мнение, че първата е вредна за здравето. Те също така казват, че хората, които се чувстват прекомерно загрижени за здравето си, може да страдат и от други психични проблеми като депресия, които биха могли да бъдат основният проблем.

Емили Рийв, старша сърдечна сестра в Британската сърдечна фондация, казва: Естествено е за хората да се притесняват, ако чувстват, че не са добре. Но тревожността и стресът могат да предизвикат нездравословни навици като пушене и неправилно хранене, които ви поставят в по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания.

Докато не знаем със сигурност дали с доброто притеснение пряко излагаме себе си на риск от сърдечен удар, все пак е ясно, че намаляването на ненужната тревожност може да има ползи за здравето. Ако сте притеснени за здравословното си състояние или усещате признаци за хипохондрия, говорете с лекаря си.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати