Намалете калориите с една трета, за да се предпазите от диабет

Намалете калориите с една трета, за да се предпазите от диабет

Свиването на приема на калориите с една трета може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и деменция с цели 40%, твърди ново проучване. Знае се, че средният калориен прием на една възрастна жена трябва да е около 2000 калории, а на мъж да е 2400. Всеки разбира се е различен в зависимост от възрастта и теглото си, но общото между повечето хора е, че на базата на този прием всички преяждаме.

Според новаторско ново проучване на учените от Университета Мадисън в Уисконсин всички ние трябва да се стремим да се храним с около една трета по-малко, за да предотвратим появата на свързани с възрастта заболявания.

При досегашните изследвания, свързани с ползите от броенето на калории и процеса на стареене, опити са се правили върху лабораторни мишки. Напоследък все повече учени обаче ги поставят под съмнение, тъй като тези животни не остаряват по същия начин като хората, за да могат двата процеса да са съпоставими и съответно да се използват данните за доказване на една или друга теза.

В изследването си учените от американския университет използвали като лабораторни животни макаци. Въпреки че животът на тези маймуни е около една трета от човешкия, те остаряват по много по-сходен начин. При тях се забелязва побеляване на козината, отпускане на кожата и развитие на болести, свързани с възрастта, като рака, диабет и деменция.

В поредица от опити било установено, че ако маймуните ядат около 30% по-малко от ежедневните препоръчителни норми, животът им се удължава и появата на диабет, сърдечни заболявания и рак пада на половина. Животът на мъжките примати се увеличил средно с около две години, докато на женските - с около шест.

В хода на изследването било установено, че значителен принос за развитите на опасни заболявания имат и преработените храни. Маймуните, които имали редуциран хранителен прием, но с преработени храни, имали същата продължителност на живота, каквато и тези, които взимали пълна дажба.

В процеса на работа учените разработили специален модел на хранителен режим, който да може да се прилага и върху хората, с цел на намаляване на развитието на болести, свързани с възрастта до 30 години, защото през тях организмът все още се развива и има нужда от богат калориен прием.

За всички останали учените препоръчват да намалят дневния си прием на храна с една трета, да избягват преработени храни и да намалят приема на захари с поне 50%. Това ще намали риска от диабет с 40%, ще предпази сърцето и ще увеличи живота им.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати