Не обвинявайте гените си за високия холестерол

избор на храна
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Често оправдание на хората, имащи висок холестерол, е, че виновник за това са техните гени. Нови изследвания обаче опровергаха този начин на мислене с твърдението, че за това състояние сме си виновни самите ние и начинът, по който живеем.

Оказва се, че генетичните мутации, причина за високия холестерол, предавани от поколение на поколение, са изключително редки. Те се срещат при едва 2% от населението. В миналото учените смятаха, че наследственият лош холестерол се среща при цели 25% от хората.

Много лекари приемат, че пациентите с лош холестерол имат фамилна хиперхолестеролемия или с други думи обремененост, казва авторът на новото изследване – доктор Амит Кера, кардиолог в Масачузетската болница. Има обаче много други причини, които могат да доведат до тези високи нива. Част от тях са лошият хранителен режим, липсата на физически упражнения, добавя още той.

Учените са установили, че има огромно разнообразие от общи генетични варианти, всеки от които оказва малко влияние върху холестерола и не може да доведе до голямо въздействие на общото му ниво.

напълняване

За да докажат твърденията си, изследователите съставили най-голямото в последните години изследване на хорските гени. Те анализирали данните на повече от 26 хиляди човека с лош холестерол. Установено е, че има три различни мутации, които могат да доведат до диагностициране на фамилна хиперхолестеролемия. Само в два процента от пробите обаче имало съвпадения с един от трите модела.

Въпреки че има относително малко хора с фамилна обремененост, рискът от развитие на животозастрашаваща плака в артериите на сърцето през 50-те или 60-те години е изключително висок – 22 пъти по-висок от хората със средни нива на холестерола, казват още учените.

Данните от изследването имат голямо значение за хората и техните близки, имащи наследствена обремененост. Имащите наследствени мутации в семейството са с 6 пъти по-застрашени от развиването на коронарна артериална болест, отколкото останалите, показват резултатите от проучването.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати