Канелата - бич за диабета

Канела

Канелата е ароматна подправка. Тя се добива от вътрешната част на кората на тропическо лаврово дърво. След дъждовния период кората се обелва, тънкото лико се оставя да изсъхне и се навива на тънки рула.

Канелата се използва най-вече в сладкарството. Подправката се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри или сладка. Канелата обаче се използва и в медицината и фармацевтиката.

Канелата притежава общоукрепващо имунната система свойство. Освен това понижава кръвната захар. Именно заради това се препоръчва на хора, които страдат от диабет. Канелата спомага за храносмилането.

Канелени Пръчки

Неотдавна индийски учени проведоха изследвания с 14 здрави доброволци. Медиците изследвали нивото на глюкозата в кръвта им преди и след ядене на сладкиши с канела.

Канела, Подправки

За да потвърдят хипотезата си, учените повторили експеримента си с пациенти, които страдат от диабет. Месец и половина те били подложени на хранителен режим, който включвал високо съдържание на канела. Резултатите се повторили - и диабетиците показали по-добри резултати при изследването на кръвната захар.

Според индийските учени, ако на ден приемате 2 грама канела, то тя ще намали нивото на кръвната захар до 29% след 40-ия ден.

Канелата притежава също силен антиоксидантен ефект. Ето защо при употреба на канела се наблюдава и понижение на нивото на холестерола и триглицеридите.

С това не приключват полезните свойства на канелата. Тя намалява болките при артрит, стомашните киселини, смъква високото кръвно налягане. Канеленото масло се използва при ухапване от насекоми, при кървене на венците.

Има и още. Канеленото масло възпрепятства образуването на целулит, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата. Канелата облекчаваща състоянието при хранителни, алкохолни или никотинови отравяния.

Рейтинг

5 3
4 3
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
таня
таня
30.09.2014 03:26
НАли северните. Народи тази зима поискАха да се забранят коледните канелени сладки защото
Канелата влияе зле на черния дроб.И вдруги. страни имаше такива кампании
0
0
Жана
Жана
05.08.2013 21:18
Чудесна подправка!
5
1