Най-лошите неща, които можете да причините на очите си

Най-лошите неща, които можете да причините на очите си

Вероятно често са ви повтаряли, че ще си развалите очите, ако стоите твърде близо до телевизора. Въпреки че някои не са съгласни с това твърдение, има други ежедневни навици, за които е сигурно, че влошават състоянието на очите.

Ето и кои са най-лошите неща, които можете да причините на очите си:

Търкане

При разтриването на очите можете да прехвърлите в тях бактерии от ръцете си, което повишава риска от инфекции. Освен това така можете да раздразните кожата около очите, което ще доведе до още по-често търкане.

Пипане на очите с мръсни ръце

Според проучване човек докосва лицето си средно по 16 пъти на час. Често пипаме и очите си, като с мръсните си пръсти можем да им прехвърлим бактерии или вируси, водещи до инфекции.

Дърпане на миглите

Предназначението на миглите е да пазят очите от замърсяване. Когато ги дърпате или скубете, в очите могат да попаднат чужди частици, които да доведат до болка и дразнене, зачервяване, сълзене, сърбеж.

Плуване без очила

Въпреки че изглеждат странно, очилата за плуване предпазват очите от вредните съединения във водата. Където и да плувате, във водата може да има микроорганизми, както и твърди частици, които да увредят очите. Освен това хлорът и другите дезинфектанти силно дразнят очите.

Непрекъснато използване на капки за очи

Най-лошите неща, които можете да причините на очите си

Капките помагат на очите да се успокоят и проясняват погледа, но не трябва да се ползват непрекъснато. Те действат, като свиват кръвоносните съдове в очите, което води до намаляване на зачервяването. Щом ги спрете обаче, съдовете отново се разширяват и очите стават червени.

Пропускате защитата

Почти половината от нараняванията на очите са причинени от домашни дейности като малки ремонти и поправки, градинарство. Ако правите ремонт или поправяте нещо, носете предпазни очила. Дори малка стружка или стърготина може да нанесе големи вреди на очите.

А ето и няколко лоши неща, които можете да причините на очите си, когато носите контактни лещи.

Използване на една и съща стара кутия за лещи

Най-лошите неща, които можете да причините на очите си

С времето бактериите от контактните лещи се натрупват в кутийката, дори и ако редовно сменяте разтвора. Микробите могат да попаднат върху лещите, да се размножат и преминат в очите, като предизвикат възпаления, водещи до болки, дразнене, замъглено зрение. За да избегнете това, всяка седмица изварявайте за 5 минути кутията за лещи, а през три месеца купувайте нова.

Използване на вода или слюнка за изплакване на лещите

И водата, и слюнката съдържат бактерии, които могат да причинят сериозни инфекции, водещи до загуба на зрението. Винаги почиствайте лещите си със специален разтвор.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати