ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Пукане на раменете

Пукане на раменете

Пукане на раменете

Понякога движението на рамото може да предизвика щракащ звук или да усетите изпукване близо до мястото, където ставата се свързва в горната част на ръката. Понякога има и остра болка и загряване, придружени с пукане, щракане или стържене.

Тази болка може да е симптом на здравословни проблеми или наранявания. Болките в рамото, нараняванията и сковаността са третият най-често срещан проблем на мускулите и ставите, довеждащ хората до лекаря.

Рамото е свързано по начин, позволяващ максимална мобилност на ръцете. Но това го прави по-уязвимо на наранявания. Ето няколко често срещани причини пукане на раменете.

Бурсит

Бурсите са пълни с флуиди околоставни образувания, които предпазват ставите и подпомагат хармоничното движение. Когато се възпалят, можете да почувствате болезнено пробождане и да чувате пукане, щом местите ръцете си. Състоянието е известно като бурсит.

Раменна фрактура

Пукане на раменете

Фрактурите на рамената могат да се дължат на много причини като спортни травми, падания, катастрофи. Пукащият или стържещ звук може да остане дълго след изчезването на болката. Ако фрактурата не е излекувана правилно, това може да причини пукане на раменете.

Остеохондром

Доброкачественото нарастване в рамото, лопатката или ребрата, наречено остеохондром, може да причини изпукване, когато вдигате ръцете си. Това са най-често срещаните доброкачествени костни нараствания, като много хора дори нямат други симптоми.

Кавитация

Понякога при работа или бързо вдигане на раменете може да се освободи газ в ставите, както става при пукането на кокалчетата на ръцете. В тези случаи с пукането на раменете няма свързано състояние или болка. Този вид звук е свързан с кавитацията – въздушни мехурчета в ставите. Не е ясен точният механизъм, по който става това.

Остеоартрит

С напредването на възрастта хрущялът може да започне да се разпада. Това ще доведе до триене на костите една в друга. Стържещите и пукащи звуци в рамото могат да са ранни симптоми на артрит.

Болки в рамото

Пукане на раменете

Сухожилията и костите могат да предизвикат пукащи и скърцащи звуци дори и когато работят перфектно заедно. Но ако това е придружено с болка, може да е симптом на сериозно нараняване. Ако болката е резултат от скорошно нараняване, може да имате мускулно напрежение, разкъсване или фрактура, които трябва да бъдат лекувани. Понякога нелекуваните правилно рани водят до състояние, наречено замръзнало рамо, при което е ограничен обхватът на движение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати