Бебетата получават езикови умения още през първата си годинка

Бебетата получават езикови умения още през първата си годинка

Родителите не бива да мъчат децата си да проговорят или да учат чужди езици, докато са съвсем малки, защото децата усвояват основите на говора на една и съща възраст независимо от родителските напъни и независимо дали родителите им са мълчаливи като риби или не си затварят устата.

Американски психолози са стигнали до извода, че на много ранна възраст бебетата започват да се учат да говорят и дори могат да правят разлика между различни езици, например между холандски и английски.

Докато стане на 7 месеца и половина, бебето изглежда вече различава думи със сходно звучене, например "кът" и "къп". На Конференцията на Американската асоциация за развитие на науката във Филаделфия Лайла Глайтман от Университета на Пенсилвания (САЩ) съобщи, че докато навършат година и половина, бебетата научават приблизително по една дума на всеки три дни и започват да образуват първите си прости изречения от две думи.

Тези първи стъпки в граматиката, според психоложката, са ключът към бързото научаване на нови думи. Все пак обаче бебетата не са много наясно какво казват и пример затова пеленачето на всеки срещнат мъж по улицата може възторжено да каже: "Тати! "

До 30-годишната си възраст хората учат по 10 думи дневно, което прави по около 3500 думи годишно. След това речникът продължава да се обогатява, но по-бавно, вероятно защото повечето от лесните думи са вече научени.

Заучаването на нови думи обикновено спира, след като се овладеят около 80 000-100 000 думи. Изследване на Питър Юшик от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор (Мериленд) е показало, че между 7-ия и 8-ия месец бебето започва да различава отделни думи от изреченията на околните.

На тази възраст кърмачетата като че ли трупат думи в паметта си и си изграждат речник, въпреки че може никой да не се е опитвал да ги научи какво означават думите.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати