ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Наистина ли плодът чува

Наистина ли плодът чува

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k182492
Наистина ли плодът чува
Фасонка със сензор за движение, 60 W
Практичен аксесоар за вашия дом:
Фасонка със сензор за движение, 60 W
32.00 лв.
Виж ››

Един от най-добрите начини да утешите вашето неродено бебе са шумовете и звуците, които му създават уют, още докато е сгушено в утробата ви и имитира това което чува. То познава звукът на кръвта, която се движи през тялото ви, туптенето на сърцето ви, тътенът на храносмилателната ви система, вашият глас и всички звуци, идващи от външния свят. Някои от тях то харесва, други пък го стряскат и го карат да се чувства неспокоен. Факт е, вашето дете не чува избирателно в утробата ви. То до голяма степен е част от вашето ежедневие, а звуците са част от неговото развитие.

Как се развиват ушите на вашето бебе? Ушите на вашето бебе започват да се оформят още през осмата седмица и стават структурно завършени около 24 седмица. Благодарение на високотехнологични средства, учените са установили, че вашият плод живее в една звукова площадка и много често отговаря или реагира на гласове и други звуци, които то чува извън утробата ви. Изследванията са установили, че плодът може да чува звуци, макар и приглушени още на 20 седмица от зачеването.

Според Американската академия по педиатрия, бебето чува в утробата ви звуци по-силни от прахосмукачка. Въпреки това, повечето експерти са съгласни, че плодът ви може да се стряска от силни, неочаквани шумове, а изследването е показало, че те могат да променят сърдечната честота на бебето, движенията или дори да го подканят да изпразни мехура си.

Как бебето реагира на вашият глас? Според повечето експерименти е установено, че сърдечната честота на бебето често се забавя, когато чуе мама да говори. Всички експерти признават, че гласът на майката действа успокояващо за плодът. Докато е малко вероятно, детето да може да определя или разпознава думи и изречения, то просто чува тонове, като резонира с тях и то особено с нискочестотните звуци. Това от своя страна означава, че музиката е доста добре разпознаваема за бебето.

Според друга група експерти, слушането на музика, говоренето с плода могат да подобрят развитието на мозъка и нервните клетки в него. Това се явява вид комуникация между вас, околния свят и детето. Като благодарение на ежедневните разговори и дейности, можете да подготвите вашето бебе за света извън утробата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати