Как да преодолеем развода

Как да преодолеем развода

Разводът е нещо, което никой не предполага, че ще му се случи. Все по-голям е процентът обаче на разведените двойки, особено в по-големите държави. Тази тенденция отваря работа на много психолози, занимаващи се с хора, в процес или след развод.

Вече са изписани хиляди книги за това как човек да преодолее този крах в живота си. Разбира се, не е лесно. Но ако следвате тези стъпки, ще съзрете светлината в тунела.

Как да преодолеем развода

1. Въпреки че на моменти изглежда, че разводът с човека, с когото сте живели и делили всичко в живота си толкова години, е краят на света, трябва да осъзнаете, че това въобще не е така. Краят на едно поставя началото етап в живота.

2. През периода на развода и след него за известно време се въздържайте от вземането на решения и действия, изискващи хладнокръвие. Психиката и нервите ви и без това са пренатоварени – не ги мъчете излишно, защото резултатът може да не е добър.

3. Приемете философски случващото ви се. Вместо да се тормозите и самосъжалявате, приемете всичко ставащо като натрупване на жизнен опит, от който ще се поучите за напред.

Как да преодолеем развода

4. Ако бракът ви е сключен с любов, то умението от ваша страна да обичате никога няма да се изгуби. Розовото бъдеще е пред вас.

5. Най-голямата грешка е да пристъпите много скоро към нов брак. Намирането на нов партньор отчасти е решение, но сключването на прибързан брак може да ви постави в нова, по-сложна психологическа ситуация.

Как да преодолеем развода

6. Не се затваряйте във вътрешния си свят или в къщи. Опитайте се да разширете кръга си на общуване, създайте си нови приятелски връзки. Започнете работа, ако нямате такава или си намерете нова. Търсенето на работа може да ви помогне да забравите за всички неприятни емоции след развода. Ако се затворите рискувате никога да не излезете от емоционалната бездна. Обграждайте се с позитивни хора.

7. Не си оставяйте свободно време. Дори почивката си прекарвайте активно. Не трябва да си оставяте време да мислите за случващото се, да се самосъжалявате или ядосвате.

8. Трябва непременно да се отървете от обзелите ви жажда за отмъщение, гняв, ненавист или мъка. Ако не можете да го направите сами, то потърсете помощта на специалист. Приемете отминалия си брак като нещо приключено, за което вече не си струва да си спомняте. Естествено, не трябва да губите хубавите спомени. Стремете се да останете в добри отношения с бившата половинка. Така животът ще е по-лесен.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати