ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Изкривен врат или тортиколис

Изкривен врат или тортиколис

Вроден тортиколис

При въпрос към повечето бъдещи родители – какво детенце искате да имате, отговорът, който се очаква, е момченце или момиченце. Обикновено обаче родителите винаги казват, че искат здраво бебче и че полът не е от такова значение.

Дали ще е момиченце или момченце е най-малкият проблем, който вълнува родителите. Преди всичко те искат да имат здрава рожбичка и раждането да мине по възможно най-лекия начин. Понякога обаче не всичко се случва според очакванията ни.

Това в никакъв случай не е предпоставка да обичаме детенцето по-малко, но е хубаво родителите да бъдат подготвени с различните проблеми, които могат да се появят. Вроденият тортиколис може да се прояви при бебенцето от самото раждане до около двумесечна възраст.

Причината за изкривеното вратле е скъсеният шиен мускул sternocleidomastoideus. Главичката на бебчето стои в принудителна поза наляво или надясно. Има няколко теории по въпроса с изкривения врат, а ето и какви са те:

Бебе

- Една от причините е неправилното формиране на мускула по време на живота на бебето в утробата заради някакви ограничения на плода. Обикновено ограниченията са вследствие на особености на матката, това може да бъдат сраствания, миоми и др.

- Друга причина може да бъде скъсване на влакна на шийния мускул и образувания вследствие на това хематом. Причината за това може да бъде родилна травма.

Лечение на състоянието има, но е важно да започне възможно най-бързо, защото последствията в противен случай могат да бъдат трайни. Не става дума само за естетичния дефект, говорим за проблеми като изкривяване на врата, впоследствие и на гръбначния стълб, деформиране на лицето и пр.

Лечението включва упражнения, които се назначават единствено и само от специалист. Те биха могли да бъдат провеждани и в домашни условия. Работа на терапевта е да обясни и да покаже на майката и бащата какво се изисква от тях и как точно да правят упражненията, така че да има ефект и да не наранят съкровището си.

Ако имате някакви съмнения, че вашето бебче има подобно изкривяване, посетете лекар веднага. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре за детенцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати