По-дълго кърмене - по-умно дете

Кърмене

Кърменето е не само препоръчително, ако майката има кърма, задължително трябва да кърми детенцето си. Предимствата от това са много. Ново откритие публикувано във вестник „Дейли Мейл” доказва, че колкото повече кърмим децата си, толкова повече се развиват техните мозъци.

В резултатите от американско проучване се твърди, че ако бебенцето се кърми само с майчино мляко през първите три месеца от своето раждане, това ще ускори развитието на ключови дялови на мозъка му – с 30 %.

От екипът на проф. Шон Деони стигнали до извода, че когато бебенца, които са кърмени достигнат две годишна възраст, в структурата на мозъците им се наблюдават чувствителни разлики в сравнение с връстниците им, които са били хранени по по-различен начин.

Мама кърми бебето

Бялото вещество при тях е с от 20 до 30 % по-развито. Това бяло вещество представлява тъкан, която е изпълнена с нервни фибри, чрез които се свързват различните части на мозъка. То всъщност има съществен принос при обучението.

Изследването било направено в университета Браун с помощта на ядрено-магнитен резонанс, чрез сканиране. Екипът е следил мозъчната структура на 133 деца.

Всички те са родени в рамките на термина си и произхождат от семейства с подобен социален статут. След като учените сравнили миелина при по-малките и вече поотраснали бебета, успели да установят как точно майчината кърма влияе на неговото развитие.

Бебетата, които са захранвани с майчина кърма показали много по-добри резултати на тестовете, които са им правени. Това били елементарни познавателни тестове – езикови умения, визуални възприятия и контрол на движенията.

Кърмене на Бебе

Колкото по-дълго време били захранвани малките бебчета, толкова по-развити били мозъците им. Особено голям бил напредъкът в областта на движенията, както и на координацията.

Според предишни проучвания кърмените бебета имат по-високи резултати на IQ тестовете, които си правят, когато пораснат. Дечицата, които са пили майчина кърма по-дълго време имат с по 7 до 10 точки повече на подобни тестове, отколкото децата, които са били на адаптирано мляко.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати