Насилието по телевизията увеличава агресията у децата

Агресия при деца

Голяма част от педиатрите, медийните изследователи и родителите счита, че грозните сцени на насилие, давани по телевизията, пробуждат агресивно поведение у подрастващите.

Национално проучване показва, че 66 % от изследователите, 67 % от родителите и 90 % от педиатрите са на мнение, че такива телевизионни предавания или друг тип медия като видео игри, филми, интернет сайтове са опасни за развитието на децата.

Изследването обхванало 371 медийни психолози от три различни професионални организации, 92 педиатри и 268 американски родители.

Оказало се, че 8 от 10 изследователи също са на мнение, че медийни предавания и други, включващи насилие и различни социално неприемливи сцени, са опасни за подрастващото население. Смята се, че предизвикват у тях агресия и разстройство на поведението.

Констатациите разкриват, че мнозинството от участниците в проучването са на мнение, че е налице причинно–следствена връзка между това, което виждат децата, и промените в поведението им.

Екипът учени не потвърждава категорично, че гледането на филм със стрелба, например, веднага отключва насилие. Допълвайки, че рисковете остават големи и може да се появят и по-тежки форми на агресия у подрастващите.

ТВ

Като причини за лошото държание при някои деца се считат и различни заболявания на главния мозък, както и голямата роля на домашното възпитанието. Според психолози в помещение, където има остри неприятни миризми, цигарен дим и т.н. нивото на агресия е по-високо, отколкото в проветреното такова.

Голяма роля в проявите на агресия имат индивидуалните биологични особености на човека.

Установена е ролята на два химикала – невротрансмитера серотонин и норадреналин в регулацията на агресивните импулси. Много ниските нива на серотонин, който се определя като хормон на щастието, имат връзка с импулсивното поведение и избухливия гняв.

Норадреналинът действа като катализатор – високо ниво от този мозъчен химикал се свързва със свръхвъзбудата, в която личността може бързо да реагира на всяка незначителна заплаха. Затова и ранното изследване е важно за предпазване и установяване на неврохимичния баланс на човека.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Крис
Крис
31.10.2014 01:36
разбира се че увеличава агреисята у децата, те приемат това като част от околната среда в която растат, и докато растат приемат че в тази околна среда проблемите се решават така. децата нямат това развито мислене, за да осъзнаят че филма е само една измислица, в която на актьори им се плаща за да се преструват че се бият. Не че много от техните родители имат тази част развита, и си въобразават че като викат и се перчат като пуяци, са с нещо страхотните мачовци или толко велики че да им завидиш.... проблемът е че децата виждат и това и копрират и това.
0
0
****
****
18.10.2014 12:10
Искат да кажат телегонията, което е подобно, само че се нанасят обладавайки, не тв предавания, а нечии гени и кръв. Един от телегонците е дявол, които троши в бяс и сила - гняв, но това е заради жертвоприношенията, които са необходими за всеизвестните им хтоноси.
0
0