Бременност през тийнейджърството

Бременност

Опасностите от забременяване в началото на половия живот у момичетата са големи. Те често не са наясно с рисковете, защото за съжаление информираността сред учениците и подрастващите не е голяма. Много често проблемът може да се корени и в семейството, ако майката като жена не обясни на своята дъщеря как да се предпазва от нежелана бременност.

Разбира се никой не обвинява никого, но е редно да бъде приет фактът, че детето е започнало да пораства, с което се променят и желанията му, смятат специалистите.

Трудностите при отглеждане на деца, родени от момичета, ненавършили пълнолетна възраст, носят след себе си и много рискове. Много често следродилният период при такива млади майки е стресов и често се стига до развитието на следродилна депресия.

Много е важна тук подкрепата за младото семейство - както за майката, така и за таткото. Не бива да се забравя, че не трябва да бъдат винени, а да има човек, с когото да поговорят за своите страхове.

Тийнейджъри

За самите новородени рисковете също не са малко. Поради факта, че организмът на бъдещата майка все още расте, могат да са налице усложнения по време на раждането или да се стигне до преждевременно раждане на плод с по-ниско телесно тегло.

Има опасност тазовите кости на момичето да са недоразвити и да са налице затруднения и в периода на изгонване на плода – самият период на раждане на бебето. Оттам може да се стигне до появата на вътречерепни кръвоизливи у новороденото, затруднения с дишането и редица други.

Много е важно тези млади хора да бъдат правилно информирани за рисковете от полови контакти без предпазни средства. Също да им бъде предложен метод, който ще е най-подходящ и за двамата, за да не изпаднат в ситуация да станат родители на 15 години.

Майчинството през периода на тийнейджърството в повечето случаи затруднява училищните занятия, които за съжаление след раждането често не се възстановяват. Така младите родители остават и без образование, което би затруднило още повече отглеждането на детето.

Има и статистика, в която се посочва че 25 % от майките тийнейджърки раждат второто си дете до 2 години след първото.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати