Учен: Естественото раждане ще е рядкост

Естествено раждане

Светилото в гинекологията – френският лекар Мишел Оден, изуми научните среди с твърдението си, че в близко бъдеще жените може да загубят способността да раждат по естествен път, съобщи британският вестник Телеграф.

Пред изданието 84-годишният гинеколог разяснил, че съвременните жени са станали зависими от лекарствата. Според него не е далеч времето, когато най-естественият и важен човешки процес ще бъде осъществяван единствено с помощта на науката и медицината.

По повода Оден е издал книгата Необходими ли са акушерки? . В нея авторът подробно обяснява теорията си с факти и подробен анализ на данните за естественото раждане в миналото и сега.

Французинът например разказва за стряскащата констатация, че само допреди половин век тогавашните жени са раждали много по-бързо. Днес бебета се раждат по естествен път с два часа и половина по-дълго. Огромен процент от младото поколение се появява на бял свят с помощта на лекарства и хирургия.

За мен това е знак, че жените губят способността да раждат, обясни Оден. Лекарят допълва: Това се дължи на факта, че все по-малко жени раждат по естествен път, тъй като повечето избират цезарово сечение.

Бременност

Един от най-големите проблеми според французина е широката употреба на синтетичен окситоцин, който според него намалява способността на жената естествено да произвежда този хормон.

България е сред страните с най-висок процент на раждания със секцио. От началото на десетилетието 29 на сто от българките са родили с цезарово сечение. Единствената страна с по-висок процент на раждания с помощта на хирург е Италия с 33.3 процента.

В останалата част на Европа нещата коренно се различават - Германия – 20.9 процента, Ирландия – 20.4 процента, Австрия – 17.2 процента, Франция – 17.1 процента, Великобритания – 17 процента, Белгия – 15.9, Финландия – 15.7, Дания – 14.5, Швеция – 14.4, Норвегия – 13.7, Холандия – 12.9.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати