Колко високо ще бъде вашето дете? Ето как да разберете!

Деца

Искате ли да знаете, дали вашето дете ще бъде с глава по-високо от всички свои връстници, или пък дали ще остане с дребен ръст и в зряла възраст? Има лесен начин да разберете това чрез едно просто математическо уравнение, което може да ви помогне да научите до каква височина ще израсте вашият наследник.

Макар и да са възможни грешки в рамките на 2 до 3 сантиметра, формулата се използва от 1970 година от редица педиатри в САЩ. Тя се основава на изследване, което твърди, че децата достигат сравнително еднаква височина в малък диапазон, която може да бъде предвидена по височината на техните родители.

Как точно работи формулата?

Ако искате да разберете бъдещата височина на момче

Ако наследникът ви е момче, за да изчислите ръста му, съберете общата височина на двамата родители. Добавете тринадесет сантиметра и разделете полученото число на две. Резултатът ще представлява 90 процента вероятността това да е височината на вашето пораснало момче.

Ако искате да разберете бъдещата височина на момиче

Семейство

Ако имате момиче и искате да узнаете колко висока ще стане тя, съберете общата височина на двамата родители. Извадете от сбора пет сантиметра и разделете полученото число на две. Резултатът ще представлява 92 процента вероятността това да е височината на вашета пораснала принцеса.

Процентовата вероятност за прогнозираната височина на вашето дете идва от няколко определяща ръста фактори. Това са стресът при младежите, спортът, както и правилното хранене в тийнейджърските години, както и някои екологични фактори.

Формулата бе препотвърдена наскоро от специално проучване на учените от университета в Хелзинки, Финландия. Те изследвали 8798 чифта финландски близнаци.

Експертите определили, че ръстът на близо 78 процента от възрастните мъже и около 75 на сто от жените отговаря на резултатите, изчислени по формулата. Друг популярен метод за предсказване на ръста е да се удвои височината на двегодишното дете и от сбора да се извадят 10 сантиметра.

Има дълъг списък от гени, които оказват влияние върху нашата височина. Обикновено тя отразява височината на родителите. Околната среда също може да окаже голямо влияние.

Например, недохранването в детските години може да има опустошителен ефект върху растежа и крайната височина на възрастните. Храненето в утробата и в първите пет години също оказва огромно влияние за ръста, казва авторът на изследването професор Дейвид Рейвен.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Катя
Катя
24.07.2016 10:58
Пробвах формулата с двете си вече пораснали деца, но не се получи. Изкара ги по-ниски, а и двете са по-високи от нас, родителите.
2
1