ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Каква е ролята на бащата по време на раждането?

Каква е ролята на бащата по време на раждането?

Раждане

Забравете за потеглянето до най-близката кръчма и веселото отпразнуване с приятели - това може и да е било съвсем нормално за повечето наши дядовци или бащи, но сега новината Имате си момче/момиче! се приема от силната половинка в семейството много по-различно, а ролята на татко е много по-ангажираща и отговорна.

Преподавателят в курсове за бременни Кели Мичъл казва: Много често татковците в моите класове изобщо не са питани какво искат. Приема се за даденост, че те искат да придружават жена си по време на раждането. Разбира се за много мъже това отговаря на истината, но други просто не могат да се справят с цялото напрежение от очакванията да бъдат толкова много неща; масажист, адвокат, пазител и защитник на своята раждащата любима.

Някъде по целия този път той просто се нуждае да се опита да се наслади на собствения си опит да стане баща на това бебе, допълва специалистът. Въпреки това ролята му понастоящем е значително по-голяма в сравнение с тази от миналото.

Един добър съвет към бъдещите татковци е да са достатъчно подготвени, когато решаващият момент настъпи. За да знае какво трябва да бъде направено, от голямо значение е бащата да бъде информиран компетентно. Най-добре това може да се случи, ако е посещавал преди раждането курсове с партньорката си или е гледал документални филми. Не изпадайте в паника, когато първите признаци на приближаващото раждане станат отчетливи и недвусмислени. Всичко тепърва започва. Времето, което ще отнеме, за да зърнете за първи път своята рожба, може да се проточи. Затова следвайте точно дадените ви инструкции от гинеколога, провеждащ женската консултация на жена ви, и отидете в болница на време. Най-често съветът е да изчакате, докато контракциите са разпределени на интервали от по 5 минути.

Трябва мъжът да е достатъчно запознат с личните страхове и очаквания на жена си по отношение на раждането. Добре е да знае какво тя си представя и желае да преживее. Известният автор Нийл Синклер съветва: Трябва да знаете в какъв ред нещата ще се случат, започне ли раждането. Така ще сте достатъчно уверен, че имате някои основни понятия за процедурата.

Някои мъже се чувстват стресирани и са много тревожни, когато им се наложи да присъстват на сцени, в които виждат как жена им изпитва болка. Може дори да им се стори, когато вече чуят първите стонове, че се случва нещо извънредно. Истината е, че реалността понякога е малко по-страшна, но това не означава, че партньорката ви се измъчва или е в опасност. Онова, от което се нуждае истински в този момент, е да чувства вашата подкрепа и присъствие наблизо. Просто да знае, че стоите в ъгъла на стаята или в чакалнята и веднага, ако се наложи да ви извика, да се отзовете.

Ако вашата партньорка иска някой роднина като майка ѝ или приятелка да е с нея при раждането, това може да облекчи временно вашето психическо състояние и да си починете, така че да изпиете едно кафе или да отидете до тоалетната. Раждането може да протече по-бавно от очакваното и това да ви разтревожи и изнерви допълнително. Добре е вашата концентрация в оказването на помощ да не намалява. Участвайте активно. Разтривайте гърба на жена си, ако ви помоли, или масажирайте краката ѝ. Физическата подкрепа е особена важна. Може да бъде проявена в нещо съвсем просто: дръжте ръката ѝ, докато преминава през болката на контракциите.

Бременност

Раждане не винаги минава по учебник, така че бъдете готови за промени в последната секунда. Ако положението около раждането на бебето се усложни и не напредва, жена ви може да бъде приведена в операционната за цезарово сечение. Говорете за тази възможност предварително, за да намалите стреса у вас и партньорката ви, ако това се случи.

Важно е да покажете на персонала, че следите работата им, като задавате уточняващи въпроси. Не мислете, че проявявате неуместно нахалство с оглед на динамичната им и трудна работа. Ако не желаят и наистина не могат да ви отговорят, просто ще ви игнорират. Вие обаче вече ще сте засвидетелствали отношение на загриженост и внимание към това как те си вършат работата. Бъдете готов във всеки един момент да се намесите и да позвъните на друг лекар, да се погрижите да пристигне по-бързо в болницата или да намерите лекарство, което не е в наличност.

В края на щастливия процес акушерката може да ви попита дали искате да отрежете пъпната връв на бебето. Разбира се, ако сте допуснат до залата за раждане. В повечето български лечебни заведения тази практика все още е скептично приемана. Реално е да очаквате, че няма да ви бъде позволено да присъствате на раждането. Персоналът може да ви обясни, че в този момент в залата има и други родилки и вашето присъствие не е уместно, нито е допустимо с оглед на санитарните изисквания.

По усмотрение на екипа може да бъдете допуснат, ако залата е празна, или отделен до раждащата си жена от параван, но това се среща рядко в държавните ни болници. Изключено е да присъствате на цезаровото сечение на жена си. Понякога в операционните зали се правят повече от пет интервенции, което изисква голяма сръчност и бързина в дезинфекцирането на помещението. В тази връзка присъствието на излишен човек затруднява много екипа в извършването на тази процедура, нито той има времето да ви подготви, за да покриете строгите изисквания за хигиена. Това може да се случи в частна болница, където операциите са планове и през няколко дни, а персоналът е далеч по-спокоен и имащ времето да подготви вашето присъствие в операционното помещение.

И така раждането е приключило. Често обаче може да бъде трудно за новите татковци да разберат веднага своята собствена роля в семейството, когато се приберат вкъщи със своя наследник. За майките връзката обикновено е по-бърза, особено ако те изберат да кърмят. Така какво трябва да правят в известна степен е ясно от самото начало. Въпреки това върху крехките им плещи не трябва да се стоварва цялата работа и отговорност в отглеждането на малкото отроче, а татковци са принудени да се адаптират, без да губят много време, към новата семейна конфигурация, за да бъдат наистина полезни.

Подкрепяйте майката

Какъвто и суперчовек да е майката на детето ви и каквато и допълнителна грижа да получава, тя ще се нуждае от помощ и подкрепа денонощно и най-вече от вас. Не само обаче практическа подкрепа, но и емоционална такава. За жените бушуването на хормоналните нива след раждането може да се окаже огромно предизвикателство и тези от тях, които не са стимулирани от съдействието на околните, са по-склонни да развият постродилна депресия.

бебе

Като баща на бебето е ваша работа да вдъхнете увереност на майката, че тя се справя добре и че сте там на разположение, за да направите всичко, от което ще има нужда в грижите за него. Ако живеете заедно, я поглезете. Опитайте да я изненадате с гореща вана с много пяна, да ѝ направите масаж, да сготвите любимата ѝ храна, да сте наоколо и да ѝ предложите да ѝ направите сок или лично да ѝ занесете чаша вода, докато кърми. Направете всичко възможно да направите живота ѝ малко по-лесен. Малките и топли жестове ще повлияят благотворно, за да поддържате връзката си силна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати