Дръжте децата си далеч от телевизия, таблет и телефон! Ето защо

Бебета

Ако детето ви прекарва много време в игри на мобилния телефон или таблета, това може да забави развитието му и то да започне да говори доста по-късно от нормалното, алармират учени.

Ново проучване, което предстои да бъде представено на годишната среща на педиатърните академични общества в Сан Франциско, показва, че за всеки 30 минути на ден, които детето прекарва пред телефона, рискът от забавяне на изразителното слово се увеличава с 50 на сто.

Изследователите от Калифорнийския университет, чието е страшното твърдение, са проучили развитието на 894 деца на възраст между шест месеца и две години в продължение на 60 месеца. Те установили, че 20% от децата прекарвали около 28 минути на ден, играейки си на определено мобилно устройство.

С помощта на скрининг инструмент изследователите установили, че колкото по-голям е екранът, толкова по-вероятно е детето да има закъснения в изразителната реч. Също така те стигнали до заключението, че за всеки забавянето на говора във времето е пряко обвързано с увеличаването на времето, което детето прекарва пред таблета.

Телевизия

Все пак учените не открили други видими връзки между времето на екрана и другите комуникационни закъснения, включително социалните взаимодействия и езика на тялото.

Смартфони

Въпреки че има много препоръки и насоки, с които казваме на родителите да не дават или поне да възпират децата си в ранна възраст от игра на таблети и телефони, отчитаме, че това не се прави. Днешните родители са израснали с тези технологии и за тях това не е проблем. Те дават на наследниците си устройствата, защото не ги смятат за вредни. Това обаче може да навреди на невръстните и е редно родителите да го знаят, казва д-р Катрин Биркен, която е ръководител на изследването и световно име в педиатрията.

Таблети

Макар и продължителното използване на таблет да не води пряко до други последици освен забавянето на говора, това по себе си е причина за редица други неприятности, като забавянето на социалното включване, депресии, стрес и проблеми със социалните взаимоотношения, казва още изследователката.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати