Спрете да четете на детето си приказки! Ето защо

1 от 4 Снимки

1. Жените са безпомощни и могат да бъдат спасени само от мъже


Какво общо имат Снежанка, Спящата красавица и Пепеляшка? Освен кожата от порцелан и необяснима лъскава коса, те са спасени от живота на мизерия и/или вечен сън от героичния и чаровен принц. Обикновено този герой е прославена карикатура на мъжественост, обсебена от егоизма на героичното търсене на истинската любов. Естествено, това е толкова обидно за мъжете, колкото и за жените.

В началото на година изказано в ефир мнение на известния британски социолог Доналд Хаус буквално взриви социалните медии и възмути общественото мнение в цяла Европа. Експертът сподели, че родителите трябва да престанат да четат приказки на своите деца, защото това води до насаждане на вредни и архаични стереотипи.

Вярно е, че тези истории се четат на децата преди лягане от векове. Те стоят зад мечтите и вдъхновението на милиони и точно и поради тази причина много хора не са съгласни с изказаното мнение.

Според Хаус истории като Пепеляшка и Красавицата и Звярът са толкова вкоренени в попкултурата, че може да бъде твърде лесно да се пренебрегват вредните идеологии, които те поддържат. Той съветва родителите да четат тези истории скептично, за да се противопоставят на архаизмите в тях, а не да ги подкрепят.

Без да заемаме позиция за изказаното мнение, вижте в следващата галерия кои са причините, заради които трябва да спрете да четете на детето си приказки.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати